Laihian Mallas -logo
  • Etusivu
  • Reseptit
  • Lähiruokauutisia
  • Ammattilaisille

HONKATARHAT -vastuullisesti vuodesta 1986

26.10.2020

Honkatarhojen toiminta alkoi jo yli 30 vuotta sitten Honkajoen Kirkkokallion alueella. Viljelyn edellytykset ovat nojautuneet alusta asti vahvasti kiertotalouteen sekä teknologian hyödyntämiseen.

Yrityksen perustaja Timo Rapila oli aikoinaan uranuurtaja salaattien viljelyssä, sillä hän oli ensimmäisiä viljelijöitä, joka alkoi viljellä ruukkusalaattia vesiviljelyssä, keinovalon alla. Intohimoinen halu viedä kehitystä eteenpäin ja saada suomalaisille ympärivuotisesti muutakin kuin kiinankaalia on vienyt toiminnan sen nykyiselle tasolle. Kasvihuonevihannesten viljely aloitettiin kasvihuonekurkulla ja muutama vuosi myöhemmin (v. 1998) aloitettiin myös salaattien ja yrttien viljely. Oma tuotemerkki on Vihreäkeiju, salaatteja pakataan myös kauppojen omilla tuotemerkeillä. Viljelypinta-alaa Honkatarhojen kasvihuoneilla on 4 ha ja työntekijöitä n. 30 hlö.

Katso perustajan Timo Rapilan haastattelu

VILJELY -ympäristöä kunnioittaen

Arvomaailma perustuu puhtaisiin ja kotimaisiin raaka-aineisiin ja siihen että kuluttaja voi aina luottaa tuotteeseen. Honkatarhat Oy on ensimmäinen suomalainen kasvihuonevihannes yritys, jolle on myönnetty IP Sigill Ilmastosertifikaatti.

🌱 Kasvihuoneiden lämmityksessä käytämme hukkalämpöä, joka on peräisin alueen yrityksen lauhdelämmöstä.

🌱 Kasvien kastelussa käytämme suljettua vesikiertoa suoraan kasvien juuristolle. Ylimääräinen kasteluvesi otetaan talteen ja kierrätetään uudestaan. Suljetun vesikierron ansiosta vettä kuluu vähemmän eikä lannoitteita pääse maaperään.

🌱 Kierrätämme mahdollisimman tehokkaasti kaikki jätteet, jotka toiminnastamme syntyvät. Biojätteet hyödynnetään alueen bioenergialaitoksella ja muovi sekä pahvijätteet kerätään ja kierrätetään.

🌱 Viljelyssä hyödynnetään biologista torjuntaa niin, että kasvihuoneillemme syntyy mahdollisimman hyvä ja luonnollinen ekosysteemi tuholaisten ja torjuntaeliöiden välillä.

🌱 Henkilökunta pitää huolen siitä, että kasvuolosuhteet kasveille ovat optimaaliset, viljely-ympäristö pysyy puhtaana ja pakattavat tuotteet päätyvät pakkauksiin turvallisesti.

KIERTOTALOUDEN VOIMALLA

Honkatarhat sijaitsevat Kirkkokallion energia­puistossa, joka on kierto­talouden edellä­kävijä. Kirkkokallion yritykset tuottavat yhdessä bioenergiaa, jota hyödynnetään energianlähteenä alueen yrityksissä. Kirkkokalliolla pyritään välttämään jätteen muodostumista ja kaikki hyödynnettävissä oleva käytetään tavalla tai toisella ennen kuin ne päätyvät jätteeksi.

Ilmasto kiittää ja yhteistyö tuo yrityksille säästöjä. Jokaisen jäte on muodostunut naapuriyrityksen hyötyresurssiksi. Moottorivoimalaitoksella biokaasusta valmistetaan sähköä. Hukkalämpö muunnetaan prosessihöyryksi. Syntynyttä kaukolämpöä käytetään muiden muassa kasvihuoneiden lämmityksessä. Vihannesten ja lihajalosteiden tuotannosta syntyvät jätteet hyödynnetään niin ikään alueen bioenergialaitoksessa.

Katso videolta miten Honkajoen energiapuistossa jätteet kierrätetään

Suomalainen herne – vastuullinen valinta

10.06.2020

Herkullinen ja kotimainen kasvisproteiinin lähde – ja muita syitä syödä suomalaista hernettä

Herne on suorastaan ikoninen suomalainen raaka-aine: suosikkiarkiruokamme hernekeiton pääraaka-aine, torikojujen myydyimpiä vihanneksia ja suomalaisittain erinomainen viljelykasvi.

Mutta tiesitkö, että kotimainen kuivattu herne vetää vertoja kuivattujen linssien proteiinipitoisuudelle? Tai, että tölkkihernekeitosta saa erinomaiset falafelit? Tehdas- ja markkinointipäällikkö Anna Mollberg kertoo, miksi hänestä kotimainen herne on mitä mainioin raaka-aine.

Hernekeitosta hernecurryyn

Kymppi-Maukkaat on osa perinteikästä Laihian Mallas -konsernia – jo 1910 perustettua, edelleen perheomisteista yritystä. Kymppi-Maukkaiden koko tuotevalikoiman ytimessä on suomalaisuus ja kotimainen ruokaperinne – perinteisesti imellytetty Kymppi Mämmi on Suomen suosituinta mämmiä ja tehtaalla on valmistettu hernekeittoja yli 50 vuoden ajan. Tuotevalikoimaan kuuluvat myös joululaatikot, leivonnaispakasteet ja kuivatut herneet.

”Valmistamme suomalaisia perinneruokia, jotka oltaisiin ehkä jo unohdettu, ellei elintarviketeollisuus niitä valmistaisi. Tämä on kyllä ylpeydenaiheemme!”, kertoo Mollberg. Mollberg edustaa perheyrityksen kuudetta sukupolvea – hänen isänsä Lasse Koski on sekä emoyhtiön Laihian Maltaan että tytäryhtiön Kymppi-Maukkaan toimitusjohtaja.

Annan lapsuuden ruokapöydässä oli usein herneitä, ja sama perinne jatkuu myös hänen omankin perheensä ruokalistalla. ”Herneruoat ovat olleet aina hyviä, suomalaisia perusarkiruokia. Etenkin hernekeitto on hyvä hätävararuoka. Lisäksi se on mainio kasvisproteiinin lähde – herne usein unohdetaan uusien kasvisproteiinien rinnalta. Hernettä ei myöskään tarvitse kuljettaa tiloilta ja tehtailta pitkää matkaa suomalaisten ruokapöytiin”, Anna summaa.

Herne taipuu paljon muuhunkin kuin vain keitoksi: esimerkiksi hernepyöryköiksi, falafeleiksi, laatikoksi ja vaikkapa intialaistyyliseksi curryksi. Keiton ystävät taas saavat perinteiseen rokkaan uutta makua nokareella wasabia tai piparjuuritahnaa. ”Hernefalafelit ovat maukkaita vaikkapa bowlissa! Muusin kanssa ne toimivat lapsillekin”, Anna hehkuttaa. ”Hernekeitoissammekin on valinnanvaraa kaikille kuluttajille: meillä on kasvishernekeiton lisäksi perinteinen Palvi hernekeitto sekä uusi Jauheliha hernekeitto.”

Kotimainen on monin tavoin luonnollisesti vastuullista

Tuotevalikoimastamme tekee suomalaisen paitsi reseptit, myös raaka-aine: Kymppi-Maukkaiden käyttämät herneet ovat aina kotimaisia, ja konsernissa kaikista käytetyistä raaka-aineista 98 % on suomalaisia. Palvelut pyritään ostamaan läheltä. Raaka-ainehankinnoissa käytetään suomalaisia sopimusviljelijöitä ja ostaja käy tiloilla tarkistamassa, että viljely täyttää asetetut laatukriteerit.

”Meidän määritelmämme lähiruoalle on se, että se on tuotettu suomalaisista raaka-aineista Suomessa,” kertoo Mollberg. ”Kotimainen, tuontia korvaava teollisuus on monella tavalla luonnostaan vastuullista. Työmme pitää osaltaan maaseutua elinvoimaisena: Kymppi-Maukkaat työllistää suoraan reilu viisikymmentä henkilöä, välillisesti useita kymmeniä ja Laihian Mallas -konserni yhteensä Suomessa noin 250 henkilöä.”

Herne on suomalaisille niin tuttu raaka-aine, että torstaihernekeiton popsija ei välttämättä ollenkaan mieti, mistä lautaselle päätyneet herneet tulevat. Kymppi-hernekeiton kohdalla kyse on aina kotimaisista herneistä. ”Ihmiset eivät ehkä ole tulleet ajatelleeksi, että kuivahernepussissa ja hernekeittopurkissa on sitä samaa hernettä, jota he ostavat kesäisin torikojuista”, pohtii Anna.

Viisi syytä syödä (kotimaista) hernettä

  • Herneet saat täysin kotimaisina: niitä ei tarvitse kuljettaa tilalta ja tehtailta pitkää matkaa suomalaisten ruokapöytiin – samalla tuet kotimaista ruoantuotantoa ja työtä.

  • Herne on erinomainen kasvisproteiinin lähde: esim. kuivatun herneen proteiinipitoisuus on sama kuin kuivattujen linssien.

  • Herneet ovat mainio hätävararuoka: kuivattujen herneiden ja tölkkihernekeiton säilyvyys on erinomainen eikä säilytys vaadi kylmätiloja.

  • Herne sopii liki jokaiseen ruokavalioon: hernekeitto on tarvittaessa vegaaninen ja gluteeniton, ja silti ravintorikas arkiruoka.

  • Herne on valtavan monipuolinen raaka-aine: perinteisten arkiruokien, kuten keiton, hernelaatikon ja -pyöryköiden lisäksi se taipuu loistavasti esimerkiksi intialaiseen makumaailmaan ja falafeleiksi.

Suuret jumbo herkkusienet saatavana nyt myös rasioissa

04.04.2020

Koronatilanteen vuoksi Mykoran sienimöllä pohdittiin, että miten saataisiin suuret jumbo herkkusienet turvallisesti kuluttajien ruokapöytiin. Tuloksena syntyi kaksi eri tuotetta; Grilliboxi ja XL sienirasia.

Herkkusienet ovat läpimitaltaan 5-8-cm ja sopivat mainiosti kesän grillikauteen. XL rasia sisältää n. 8 kpl sieniä ja GRILLIBOXI sisältää n. 17 kpl herkkusieniä. Nämä kotimaiset herkut löydät K- ja S-ryhmän kaupoista.

  • 1
  • ...
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13

Viimeisimmät artikkelit

  • Saamarinkakut -blogin kirjoittajan, Mari Pihlajamäen kokemuksia Kymppi taikinoista
  • Vihreä Keijun raikkaat kesäjuomat
  • Kesäkauden grilliherkut valmistat herkkusienistä
  • Maukkaasti Suomessa leivottua!
  • Tuoppi kuuluu kesään!
  • Honkatarhat Oy:n hiilijalanjälki lähestyy nollaa
  • Aitoa kotikaljaa helposti ja nopeasti
  • Yrttien makuparit
  • Kerrosmämmien uusi maku on Laku
  • Suomalaista pellavarouhetta Täyden Kympin pakkauksessa

2016 © Laihian Mallas Oy