Laihian Mallas -logo
  • Etusivu
  • Reseptit
  • Lähiruokauutisia
  • Ammattilaisille

Kunniamaininta vuoden Gluteeniton tuote kilpailussa

27.03.2025

Keliakialiitto järjestää vuosittain Vuoden gluteeniton tuote kilpailun. Kilpailuun ehdotuksia voivat antaa sekä yritykset että kuluttajat. Vuoden 2024 kilpailussa Kymppi Gluteeniton mämmi 100 g sai kunniamaininnan.

Tiedotteessaan Keliakialiitto perustelee valintaa sillä, että Gluteeniton mämmi on kaivattu ja mieleinen perinneruoka. Heimolehto Keliakialiitosta toteaa lisäksi, että kotimaisen raaka-aineen käyttöaste on korkea.

Kuluttajilta tuote on saanut kiitosta erityisesti mausta ja rakenteesta. Tuote on lunastanut odotukset mämminmakuisesta gluteenittomasta mämmistä. Monet kuluttajat ovat päässeet palaamaan makumuistoihin vuosien tauon jälkeen. Tuote avaa keliaakikoille uuden mahdollisuuden nauttia pääsiäisen ruokakulttuurista ja ruokaperinteistä.

Lisäksi kiitosta saa tuotteessa käytetyt kotimaiset raaka-aineet ja Hyvää Suomesta -merkki. Kymppi Gluteeniton mämmi valmistetaan perinteisesti imellyttämällä gluteenittomasta kaurasta, perunasta ja gluteenittomasta ohramallasuutteesta. Tuote valmistetaan Akaan Toijalassa Kymppi-Maukkaiden tehtaalla, missä perinteistä Kymppi Mämmiä on valmistettu jo vuodesta 1966.

 

Tuote on pakattu annospikariin ja pakkaukseen on jätetty maito-/kermavara. Sulatuksen jälkeen sellaisenaan syötävä kuitupitoinen tuote. Kymppi Gluteeniton mämmi on muutakin kuin makea pääsiäisen jälkiruoka, se on vegaaninen ja kuitupitoinen aamiainen tai välipala. Tuote sopii hyvin nautittavaksi esimerkiksi marjojen tai rahkan kanssa.

 

 

 

 

 

Sieniliemi -umamin salaisuus

24.02.2025

Umami – maun syventäjä arjen ruokiin

Umami on maku, jota ihmiset alitajuisesti kaipaavat – se tuo ruokiin syvyyttä ja täyteläisyyttä. Umami tunnetaan ruokahalua ja makuaistia stimuloivana viidentenä perusmakuna, joka vahvistaa ruoan makumaailmaa ilman ylimääräistä suolaa. Lisäksi herkkusienet sisältävät B-vitamiineja, kaliumia ja antioksidantteja, jotka tukevat immuunijärjestelmää ja aineenvaihduntaa.

Sieniliemi – keittiön helmi

Lauri Kaivoluoto on kehittänyt täydellisen herkkusienipastan umamisella sieniliemellä, joka tuo esiin sienien luonnollisen syvyyden ja täyteläisen maun. Tämä liemi ei kuitenkaan rajoitu pelkästään pastaruokiin – sen voi hyödyntää myös risotoissa, pataruoissa ja kastikkeissa, tuoden niihin luonnollista syvyyttä ja herkullisuutta. Lauri Kaivoluodon kehittämä resepti on modernin slow food -ajattelun ja kestävän gastronomian ytimessä.

SIENILIEMI
200 g Champ ruskea herkkusieniä
2         valkosipulin kynsi
5 dl     vettä
1 tl      suolaa
0,5 dl soijakastike
  1. Paahda kokonaisia sieniä ja valkosipulinkynsiä kattilassa pari minuuttia.
  2. Lisää vesi ja kiehauta.
  3. Keitä miedolla lämmöllä n. tunti.
  4. Siivilöi sienet ja valkosipulit pois liemestä ja keitä lientä kasaan kunnes sitä on jäljellä n puolet.
  5. Lisää suola ja soijakastike.
  6. Kaada valmis sieniliemi puhtaaseen astiaan (esim, lasipurkki, jossa tiivis kansi). Sieniliemi säilyy kylmässä noin kuukauden ja voit käyttää sitä esim. risotossa, kastikkeissa tai keitoissa.

Kokeile Laurin sienipastareseptiä itse ja ihastu herkkusienten luonnolliseen umamiin

Honkatarhat ja Kirkkokallion ekoteollisuuspuisto: Kiertotalouden sydän

22.01.2025

Honkatarhat Oy on yksi ekoteollisuuspuiston avaintoimijoista, ja sen kasvihuoneet toimivat täydellisenä esimerkkinä alueen kiertotalousfilosofiasta. Honkatarhojen kasvihuoneissa viljellään ympärivuotisesti tuoreita salaatteja, ja niiden toiminta perustuu ekologisiin ja energiatehokkaisiin ratkaisuihin. Honkatarhat on sertifioitu IP Sigill Kasvikset ja Ilmasto -sertifikaatilla.

Kestävä energia ja resurssien kierrätys

Honkatarhojen juuret ulottuvat vuoteen 1985, jolloin Timo Rapila perusti ensimmäisen kasvihuoneensa Honkajoelle. Alusta asti toimintaa on ohjannut innovatiivinen ajattelu ja resurssitehokkuus. Yrityksen kasvun myötä Honkatarhoista on tullut merkittävä toimija suomalaisessa kasvihuoneviljelyssä, ja sen historia nivoutuu vahvasti yhteen Kirkkokallion ekoteollisuuspuiston kehityksen kanssa.

jääsalaatti  Honkatarhat jääsalaatti jääsalaatti

Kirkkokallion ekoteollisuuspuiston ytimessä on energiatehokkuus. Honkatarhat hyödyntävät kasvihuoneidensa lämmityksessä naapuriyritys Honkajoki Oy:n tuottamaa lauhdelämpöä, mikä vähentää fossiilisten polttoaineiden tarvetta ja pienentää hiilijalanjälkeä merkittävästi. Lisäksi kasvihuoneilla käytettävä sähkö tuotetaan täysin uusiutuvalla energialla, tuulivoimalla. Tämä tukee yrityksen tavoitteita ympäristöystävällisyydessä.

Veden käyttö on toinen keskeinen osa kiertotalousajattelua. Honkatarhat käyttävät suljettua vesikiertoa, joka minimoi vedenkulutuksen ja estää ravinteiden pääsyn ympäristöön. Tämä teknologia mahdollistaa viljelyn ympärivuotisesti ilman turhia hävikkejä.

Yhteistyön voima

Ekoteollisuuspuiston toiminta perustuu yritysten väliseen yhteistyöhön. Alueella sijaitsevat toimijat jakavat resursseja, kuten energiaa ja materiaaleja, mikä luo kustannussäästöjä ja parantaa ekologista tehokkuutta. Esimerkiksi Honkatarhojen kasvihuonetoiminta ja Honkajoki Oy:n biojalostusprosessi muodostavat synergian, jossa toisen yrityksen sivutuote toimii toisen yrityksen resurssina.

Tulevaisuuden visio

Kirkkokallion ekoteollisuuspuisto ja Honkatarhat edustavat tulevaisuuden kestävää liiketoimintaa, jossa yhdistyvät innovatiiviset teknologiat, yhteisöllisyys ja vahva sitoutuminen ympäristöarvoihin. Tämä tekee alueesta malliesimerkin niin kotimaisille kuin kansainvälisille toimijoille, jotka etsivät ratkaisuja kestävään kehitykseen.

Honkatarhat ja Kirkkokallion ekoteollisuuspuisto osoittavat, että kestävä kehitys ei ole vain tavoite, vaan se on mahdollista toteuttaa jo tänään. Tutustu lisää Kirkkokallion ekoteollisuuspuistoon täältä ja inspiroidu kiertotalouden huipulta!

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • ...
  • 17

Viimeisimmät artikkelit

  • Kunniamaininta vuoden Gluteeniton tuote kilpailussa
  • Sieniliemi -umamin salaisuus
  • Honkatarhat ja Kirkkokallion ekoteollisuuspuisto: Kiertotalouden sydän
  • Champ portobellot – kahden sienen pakkauksessa
  • Yrtit flunssakauden apuna
  • Joulun sienisalaatit
  • Talven maistuvimmat sienipiirakat
  • Punajuurilaatikko: suomalaisen ruokakulttuurin helmi
  • KYMPPI KORJASI SADON – satokauden uutuuslaatikot
  • KYMPPI KORJASI SADON – uutuustuotteilla helposti lisää kasviksia ruokavalioon

2016 © Laihian Mallas Oy