Laihian Mallas -logo
  • Etusivu
  • Reseptit
  • Lähiruokauutisia
  • Ammattilaisille

Sami Jauhojärven aamu starttaa Makukauralla

30.09.2022

Kuitu tekee hyvää ihmisen ruuansulatuselimistölle eikä siitä irtoa juurikaan energiaa, vaikka se pitääkin kylläisenä pitkään. Laihian Maltaan Makukaura-tuotteet antavat Sami Jauhojärvelle hyvän startin viikon jokaisena päivänä ja auttavat vatsaa toimimaan normaalisti.

Ravintokuidut ovat niitä hiilihydraatteja, joita ihmisen ruuansulatus ei hajota ja jotka kulkevat ruuansulatuselimistön läpi. Kuitu auttaa pitämään ihmisen kylläisenä sekä hidastaa vatsalaukun tyhjentymistä. Kuitu auttaa siis osaltaan ehkäisemään mm. ylipainoa.

”Valitettavan harva syö nykyään ravinnossaan kuitua. Itselleni urheilu-urani huippuaikoina päivittäinen kuidun määrä täyttyi, kun söin 6 isoa, täysjyvää sisältävää ateriaa päivässä. Nykyään Makukaura ajaa saman tarpeen, kun lisään kaksi ruokalusikallista sitä puuron joukkoon”, Sami Jauhojärvi kertoo.

Makukaura auttaa pysymään kylläisenä

Makukaura -tuotteita on kahdenlaista, toisessa on mukana mustikkaa, toisessa puolukkaa. Jauhojärven aamupala sisältää jompaakumpaa makua vaihtelevasti. ”Lisään Makukauraa puuron joukkoon keittovaiheessa ja se antaa mukavasti puuroon makua. Koska Makukaura sisältää talkkunaa, vaatii puuron valmistus ihan vähän enemmän nestettä kuin tavallisesti, sillä talkkuna imaisee aika hyvin nestettä. Kun puuron kanssa syö vielä kananmunaa, pysyy kylläisenä pitkään.”

Vatsa toimii paremmin kuin koskaan

Jauhojärvi kertoo vatsansa toimineen jo viikon Makukauran käyttämisen jälkeen paremmin kuin koskaan. Vaikka hänen arkeensa kuuluukin ihan normaalisti kuitupitoista ruokaa, kuten kasviksia ja täysjyvätuotteita, on Makukaura kruunannut ruokavalion.

”Luin juuri tutkimuksen siitä, että vain 5 % miehistä saa tarpeeksi ruokavaliossaan kuitua, vaikka kuitu on ihmiselle tärkeää ja auttaa esimerkiksi ehkäisemään suolistosyöpiä. Kokojyvätuotteiden nauttiminen on suoraan yhteydessä terveellisiin elintapoihin ja auttavat voimaan paremmin”, Jauhojärvi sanoo ja vinkkaa Makukauraa esimerkiksi sellaisille, joilla on vatsan kanssa haasteita.

”Kannattaa kokeilla lisätä päivittäiseen ruokavalioon Makukauraa, joka on laktoositonta ja sopii myös vegaaneille. Muutaman viikon päästä vaikutuksen varmasti jo huomaa.”

Mikäli puuro ei kuulu suosikkiruokiin, toimivat Makukaura -tuotteet myös jogurtin tai smoothien seassa. Jauhojärven perheessä lapset nauttivat Makukauran smoothieen sekoitettuna. Makukaura sopiikin loistavasti koko perheen ruokavalioon ja se onkin nopeasti vakiinnuttanut paikkansa Jauhojärvien aamiaispöydässä osana terveellistä ruokavaliota.

Syksyn maistuvat sienikeitot

30.08.2022

Mitä olisikaan syksy ilman sienikeittoa? Suomalaisena ruoantuottajana halusimme luoda uusia maistuvia makuja jokaiselle tuttuun sienikeittoon. Tuloksena syntyi makuhermoja hiveleviä keittoja, joista varmasti löytyy jokaiselle oma suosikkinsa.

SAMETTINEN HERKKUSIENIKEITTO

Samettinen herkkusienikeitto on täydellinen alkuruoka, mutta toimii rikkaan ja täyteläisen makunsa vuoksi myös pääruokana. Kuivatut sienet tuovat tähän vegaaniseen keittoon suutuntumaa ja tryffeliöljy viimeistelee ylellisen maun.

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl oliiviöljyä
400 g Champ herkkusieniä
1 rkl vehnäjauhoja
1 l kasvislientä
2 dl valkoviiniä (vegaaninen)
2 dl soijakermaa
1 rkl vaaleaa misotahnaa
1 rkl soijakastiketta
suolaa
mustapippuria
Pinnalle: kuivattuja sieniä, lehtipersiljaa, tryffeliöljyä

Hienonna sipuli ja valkosipuli ja kuullota oliiviöljyssä kattilassa. Lisää pilkotut herkkusienet pannulle ja jatka kuullottamista. Suurusta vehnäjauhoilla. Lisää joukkoon kasvisliemi sekä valkoviini ja keitä kasaan niin, että vähintään 2/3 nesteestä on jäljellä. Kaada joukkoon soijakerma, vaalea misotahna ja soijakastike. Lämmitä keitto ja aja sauvasekoittimella sileäksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Jaa sienikeitto lautasille ja koristele kuivatuilla sienillä, lehtipersiljalla ja tryffeliöljyllä.


KERMAINEN HERKKUSIENIKEITTO

Rapea leivänmuru antaa kermaiselle herkkusienelle rakennetta ja nostaa sen uudelle tasolle. Keittoon sopivat hyvin myös muut sienet, esimerkiksi Champin ruskeat herkkusienet tai portobello. Tarjoile sienikeitto paahdettujen leivänmurujen kera.

400 g Champ valkoisia herkkusieniä
1 rkl rypsiöljyä
1 sipuli
1 purjo (ainoastaan vaalea osa)
2 valkosipulinkynttä
1 dl valkoviiniä
2 rkl voita, laktoositonta
3 rkl vehnäjauhoja
5 dl kasvislientä
7 dl kuohukermaa, laktoositon
suolaa, mustapippuria

Paahdettu leivänmuru:
2 dl kuivunutta vaaleaa leipää tai pankojauhoja
½ rkl rypsiöljyä
4 Vihreä Keijun timjamin oksaa
suolaa

Viipaloi herkkusienet ja kuullota niitä öljyssä pannulla. Pilko joukkoon sipuli, purjo sekä valkosipuli ja jatka kuullottamista. Kaada valkoviini sienten joukkoon ja keitä niin kauan kunnes viini on haihtunut kokonaan. Lisää voi sekä vehnäjauhot ja anna jauhojen kypsyä hetki. Lisää kasvisliemi ja keitä kasaan. Kaada joukkoon kuohukerma, keitä hetki kasaan ja mausta suolalla sekä pippurilla.

Aja kuivahtanut vaalea leipä monitoimikoneella tai pilko veitsellä pieneksi muruksi. Paahda öljyssä pannulla rapeaksi hienonnetun timjamin kanssa ja mausta suolalla. Koristele sienikeitto maustetulla ja paahdetulla leivänmurulla.


AASIALAINEN HERKKUSIENIKEITTO

Kepeä ja maukas aasialainen herkkusienikeitto saa makunsa herkkusienistä, värikkäistä kasviksista ja maistuvasta mausteliemestä. Keitto tarjoillaan nuudeleiden kera ja viimeistellään mm. tuoreilla yrteillä ja seesaminsiemenillä. Keiton valmistus vie noin puoli tuntia, joten se on erinomainen valinta myös arjen ruokapöytään.

200 g Champ herkkusieniä
1 punasipuli
1 porkkana
2 rkl seesamiöljyä
100 g pak choita
1 kevätsipuli
200 g ramen nuudeleita
1 rkl seesaminsiemeniä
nippu tuoretta korianteria

LIEMI
1,2 l kasvislientä (1 l vettä + 2 kasvisfondia)
3/4 dl soijakastiketta
3 rkl makeaa chilikastiketta
1 yksikyntinen valkosipuli
1 rkl tuoretta inkiväriraastetta

  1. Viipaloi herkkusienet. Kuori porkkana ja leikkaa ohuiksi tikuiksi.
  2. Poista pak choin kanta ja irrota lehdet toisistaan.
  3. Leikkaa kuorittu punasipuli ohuiksi viipaleiksi. Hienonna kevätsipuli.
  4. Kuumenna pannu, lisää seesamiöljy, porkkanat ja punasipuli.
  5. Sekoittele, kunnes sipuli pehmenee. Lisää herkkusienet ja anna sienten saada kevyttä paistopintaa.
  6. Lisää kevätsipuli ja kaada liemi päälle ja hauduta noin 10 minuuttia.
  7. Valmista sillä aikaa nuudelit pakkauksen ohjeiden mukaan.
  8. Lisää pak choit joukkoon ja nosta pannu levyltä. Annostele kulhoihin nuudelit ja herkkusienikeitto.
  9. Koristele seesaminsiemenillä, korianterilla ja hienonnetulla chilillä.

Liemi

  1. Kuori ja hienonna valkosipuli. Raasta kuorittu inkivääri.
  2. Kiehauta vesi ja lisää kasvisfondi. Sekoita, kunnes fondi liukenee.
  3. Lisää lopuksi joukkoon maustekastikkeet, valkosipuli ja inkivääri.

Saamarinkakut -blogin kirjoittajan, Mari Pihlajamäen kokemuksia Kymppi taikinoista

30.06.2022

Saamarinkakut -blogia pitävä Mari Pihlajamäki testasi Kymppi taikinoita ja antoi kommentteja taikinoiden ominaisuuksista ja mauista. Mari on vuoden 2021 Koko Suomi Leipoo – ohjelman voittaja ja pyörittää pienimuotoista kotileipomoaan Turussa.

Marin kommentti Kymppi Murotaikinasta:

”Murotaikina oli erittäin helppo työstää, sillä taikina pysyi kaulittaessa koossa, eikä se revennyt tai lohkeillut. Siitä sai myös pyöritettyä hyvin taikinapalloja, mitkä pysyivät koossa. Maultaan taikina oli erittäin hyvää! Taikina tuoksuu vaniljalle vanilliinisokeri ansiosta, joten se tekee taikinasta ihanan herkullisen. Taikinan rasvan ja sokerin tasapaino on täydellinen, rasvaa on juuri oikea määrä mikä vaikuttaa makuun ja toki myös helposti työstettävyyteen.
Taikina on mielestäni täydellinen juhlien helpottaja, koska se on laktoositon, munaton ja maidoton siitä saa valmistettua niin monelle herkkuja!”

Marin ajatuksia Kymppi Lehti- ja torttutaikinasta:

Lehti- ja torttutaikina oli erittäin herkullinen! Taikina sopii hyvin niin suolaiseen kuin makeaan leivontaan, testailin molempiin ja täysi kymppi! Taikina oli helppo muotoilla ja paiston jälkeen taikina sai täydelliset lehtevät kerrokset, mitkä rapsahtelivat ihanasta syötäessä. Taikina ei jäänyt kosteaksi vaan juuri sellaiseksi, kuin sen pitääkin. Tästä lähtien käytän itse aina Kymppi-Maukkauden lehtitaikina levyjä! Taikina oli myös laktoositon, munaton ja maidoton, joten helppo hyödyntää erilaisiin ruokavalioihin.

Marin kanssa on mukava tehdä yhteistyötä, katsotaan mitä keksitään loppu vuodelle 🙂

  • 1
  • ...
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 16

Viimeisimmät artikkelit

  • Kesäkauden grilliherkut valmistat herkkusienistä
  • Nyt on saaristolaisleivän leipominen helppoa – ota tästä vinkit seuraavaan leivontaan
  • Suolaista ja makeaa kaikki vieraat huomioivaan pöytään
  • Tuoppi kotikalja – jokaiseen janoon
  • Täyden kympin pääsiäisherkut
  • Yrttien makuparit
  • Kymppi hernekeitot valmistetaan aina suomalaisesta herneestä
  • Helppoa arkiruokaa
  • Helposti kuitua ruokavalioon suomalaisella pellavarouheella
  • Joulun perinteinen mallasleivonta

2016 © Laihian Mallas Oy