Laihian Mallas -logo
  • Etusivu
  • Reseptit
  • Lähiruokauutisia
  • Ammattilaisille

Helppo ja nopea janojuoma Tuoppi Kotisimalla

18.04.2017

Tuoppi Kotisima laitetaan käymään kolme vuorokautta ennen vappua. Se sopii kuitenkin erinomaiseksi janojuomaksi ympäri vuoden.

Simalla on pitkä historia, sillä tarinoiden mukaan sitä juotiin jo antiikin Kreikassa. Viikingit pitivät simaa voimajuomanaan ja uskoivat sen nostavan taistelutahtoa. Alun perin sima valmistettiin hunajasta, vedestä ja mausteista tai yrteistä, myöhemmin mukaan lisättiin myös hedelmiä.

Suomessa simaa on valmistettu 1700-luvulta asti. Raaka-aineina olivat silloin sitruuna, vesi ja hunaja. Aluksi sima kuului vain harvojen herkkuihin, sillä raaka-aineiden kalleuden vuoksi juomaan oli varaa vain rikkaammalla kartanoväellä. 1800-luvulta eteenpäin sokerin käyttö yleistyi, jonka myötä sitä alettiin lisätä myös siman joukkoon. Kun raaka-aineiden hinta laski ja ne tulivat kaikkien saataville, yleistyi siman valmistus koko kansan keskuudessa. Sima on ollut Suomessa perinteistä kesäjuomaa. Sen nauttiminen aloitettiin vappuna, kesän kynnyksellä. Limonadien ja mehujen yleistyttyä se vakiintui hiljalleen juuri vappujuomaksi.

Lisää joukkoon vain vesi ja sokeri

Siman tekeminen kotona on helppoa. Valmistuksessa kannattaa hyödyntää Tuoppi Kotisimaa. Simajuomauutteesta saa tehtyä nopeasti raikkaan siman, joka on valmista juotavaksi kolmen vuorokauden jälkeen aloittamisesta. Pakkaus sisältää kolme simauutepussia, joiden lisäksi mukana on myös kuivahiivaa. Tuoppi Kotisiman lisäksi tarvitset siis vain vettä ja sokeria, halutessasi myös rusinoita. Jos teet samassa astiassa kerralla suuremman annoksen simaa, tulee hiivan määrää vähentää.

Vaikka sima kuuluu erottamattomasti suomalaiseen vappuun, se sopii myös kesäiseen kahvipöytään ja janojuomaksi. Suomen satavuotisjuhlan kunniaksi suunnitellussa nimikkomenussa sima tarjoillaan alkupalojen kera. Simauutetta voi hyvin hyödyntää myös leivonnassa ja ruoanlaitossa. Vappusimasta yli jääneestä pussista saa sekoitettua esimerkiksi marinadin broilerille. Vatkaa simauutetta myös kakkutaikinan sekaan.

Herkullista simaa Tuoppi Kotisimasta

1 pussi simajuomauutetta
2 litraa vettä
2 dl sokeria
1 pussi kuivahiivaa (mukana pakkauksessa)
rusinoita

Sekoita pussillinen uutetta reilusti kädenlämpöiseen veteen (+40-42°C). Lisää sokeri ja sekoita hyvin. Ripottele pinnalle kuivahiiva. Anna käydä 24 tuntia huoneenlämmössä, pullota ja lisää rusinat. Säilytä viileässä. Sima on valmista kahden vuorokauden kuluttua. Nauti kylmänä. Lämmittämällä uutepussia lämpimässä vedessä saat uutteen helpommin pussista.

Tehdessäsi kahdesta pussista (4 l simaa) lisää 1 pussi hiivaa ja tehdessäsi kolmesta pussista (6 l simaa) lisää 2 pussia hiivaa.

Simppeliä arkiruokaa herkkusienistä

18.04.2017

Sieniviikko kannustaa kokkaamaan monipuolisia sienireseptejä kotikeittiössä. Ympäri vuoden kaupoista löytyvien viljeltyjen Champ-sienten käyttö on helppoa ja terveellistä – niitä ei tarvitse pestä ennen käyttöä.

Huhtikuussa vietettävä sieniviikko kannustaa suomalaisia kokeilemaan sieniä arkisessa ruoanlaitossa. Sienillä herkuttelu onnistuu metsäsienten sesongin ulkopuolellakin, sillä tuoreita ja laadukkaita viljeltyjä sieniä pääsee poimimaan kauppojen vihannesosastoilta ympäri vuoden.

 

Suomalaisten Champ-sienten valikoimasta löytyy vaihtoehtoja moneen makuun. Kaikille tuttuja herkkusieniä löytyy sekä ruskeana että valkoisena, ja normaalin koon lisäksi valita voi myös jumbo-version. Se sopii erinomaisesti grillaukseen, kun kannan poistaa ja sienen täyttää vaikka tuorejuustolla. Ympärille kääritty pekoni viimeistelee herkun. Lisäksi valita voi muhkean kokoisen portobellon, jota myydään sekä rasiassa että irtomyynnissä.

Maltilla mausteita, hyödynnä yrttejä

Viljeltyjen sienien käyttö on helppoa. Niitä ei tarvitse pestä ennen ruoanvalmistusta, sillä pyyhkiminen vaikka talouspaperilla tai puhdistus pullasudilla riittää. Suomalaiset herkkusienet voi nauttia huoletta joko raakana tai kypsänä, joten niitä voi hyödyntää esimerkiksi salaateissa tai sormisyötävien täytteissä. Viljellyistä sienistä irtoaa vähemmän nestettä metsäsieniin verrattuna.

Sieniä ei kannata haudata liikojen mausteiden alle. Yrtit sopivat kuitenkin hyvin täydentämään sienien makua. Lisää sieniruokien joukkoon esimerkiksi persiljaa, timjamia, rosmariinia, meiramia tai oreganoa. Hapokkuutta saa sitruunamehusta, viinistä ja viinietikasta.

Uskalla kokeilla kasvisruokaa

Sienet ovat ravinteikkaita ja terveellisiä ja sisältävät paljon kuituja, jotka edistävät ruoansulatuksen toimintaa. Lisäksi mukana on vitamiineja ja kaliumia, jotka suojaavat verenpaineen kohoamiselta. Säilytä sienet jääkaapissa, sillä lämpimässä ja vetoisessa tilassa ne kuivuvat helposti. Muista säilyttää sienet pakkausrasiassaan, sillä se suojaa niitä ilmavirtauksilta ja kolhuilta.

Sienet sopivat melkein mihin tahansa ruoanvalmistukseen. Kasvisruoka näkyy koko ajan enemmän myös sekasyöjien lautasella, ja sienillä saa tuotua vegeherkkuihin täyttävän lisän. Kokeile esimerkiksi sieniravioleja tomaattivuohenjuustokastikkeella tai kuorrutettuja herkkusieniä valkosipulidipillä. Klassinen ruskea kastike puolestaan saa uutta potkua herkkusienistä.

  • 1
  • ...
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17

Viimeisimmät artikkelit

  • Herkkusienet grillissä – 5 helppoa vinkkiä täydelliseen makuun
  • Kunniamaininta vuoden Gluteeniton tuote kilpailussa
  • Sieniliemi -umamin salaisuus
  • Honkatarhat ja Kirkkokallion ekoteollisuuspuisto: Kiertotalouden sydän
  • Champ portobellot – kahden sienen pakkauksessa
  • Yrtit flunssakauden apuna
  • Joulun sienisalaatit
  • Talven maistuvimmat sienipiirakat
  • Punajuurilaatikko: suomalaisen ruokakulttuurin helmi
  • KYMPPI KORJASI SADON – satokauden uutuuslaatikot

2016 © Laihian Mallas Oy