Laihian Mallas -logo
  • Etusivu
  • Reseptit
  • Lähiruokauutisia
  • Ammattilaisille

Herkkusienet grillissä – 5 helppoa vinkkiä täydelliseen makuun

04.06.2025

Grillisieni taipuu täytteeksi, vartaisiin ja pihviksi

Pienet herkkusienet sopivat täydellisesti vartaisiin, kun taas isommat yksilöt – kuten portobellot – voi täyttää ja käyttää jopa hampurilaissämpylän tilalla. Sienet kestävät hyvin grillausta, eivätkä kuivu helposti, kunhan ne voidellaan öljyllä ja maustetaan huolella.

Vinkit onnistuneeseen sienigrillaukseen:

  • Valitse kiinteitä, napakoita sieniä – ne kestävät parhaiten kuumuutta.
  • Marinoi etukäteen tai täytä tuorejuustolla, yrteillä tai juustolla.
  • Käytä grillausritilää tai vartaita sienten putoamisen estämiseksi.
  • Leikkaa täytetyn herkkusienen lakista ohut siivu kanneksi niin se pysyy tukevasti grilliritilällä.

5 vinkkiä täydellisiin grillisieniin:

  1. Täytä rohkeasti Koverra iso portobello ja täytä se tuorejuustolla, fetalla, pestolla tai grillijuustolla. Lisää pinnalle yrttejä ja paahda grillissä, kunnes täyte kuplii.
  2. Kokoa vartaita Pienet herkkusienet voi grillata vartaina. Marinoi etukäteen tai valele paistamisen aikana esimerkiksi soijakastikkeella, öljyllä ja valkosipulilla.
  3. Grillaa kuin pihvi Iso portobello toimii täydellisesti kasvispihvinä hampurilaisessa. Sivele öljyllä, mausta kunnolla ja grillaa molemmin puolin.
  4. Mausta oikein Herkkusieni rakastaa valkosipulia, yrttejä ja suolaa. Kokeile myös balsamicoa, chilihiutaleita tai savupaprikaa – sieni kestää vahvojakin makuja.
  5. Estä kuivuminen Voitele sienet huolellisesti öljyllä ennen grillausta ja vältä liian pitkä kypsennys. Sieni on parhaimmillaan, kun se jää sisältä mehukkaaksi.

Inspiroidu lisää herkullisilla resepteillä osoitteessa

champ.fi/reseptikategoriat/sienet-grillissa

Kunniamaininta vuoden Gluteeniton tuote kilpailussa

27.03.2025

Keliakialiitto järjestää vuosittain Vuoden gluteeniton tuote kilpailun. Kilpailuun ehdotuksia voivat antaa sekä yritykset että kuluttajat. Vuoden 2024 kilpailussa Kymppi Gluteeniton mämmi 100 g sai kunniamaininnan.

Tiedotteessaan Keliakialiitto perustelee valintaa sillä, että Gluteeniton mämmi on kaivattu ja mieleinen perinneruoka. Heimolehto Keliakialiitosta toteaa lisäksi, että kotimaisen raaka-aineen käyttöaste on korkea.

Kuluttajilta tuote on saanut kiitosta erityisesti mausta ja rakenteesta. Tuote on lunastanut odotukset mämminmakuisesta gluteenittomasta mämmistä. Monet kuluttajat ovat päässeet palaamaan makumuistoihin vuosien tauon jälkeen. Tuote avaa keliaakikoille uuden mahdollisuuden nauttia pääsiäisen ruokakulttuurista ja ruokaperinteistä.

Lisäksi kiitosta saa tuotteessa käytetyt kotimaiset raaka-aineet ja Hyvää Suomesta -merkki. Kymppi Gluteeniton mämmi valmistetaan perinteisesti imellyttämällä gluteenittomasta kaurasta, perunasta ja gluteenittomasta ohramallasuutteesta. Tuote valmistetaan Akaan Toijalassa Kymppi-Maukkaiden tehtaalla, missä perinteistä Kymppi Mämmiä on valmistettu jo vuodesta 1966.

 

Tuote on pakattu annospikariin ja pakkaukseen on jätetty maito-/kermavara. Sulatuksen jälkeen sellaisenaan syötävä kuitupitoinen tuote. Kymppi Gluteeniton mämmi on muutakin kuin makea pääsiäisen jälkiruoka, se on vegaaninen ja kuitupitoinen aamiainen tai välipala. Tuote sopii hyvin nautittavaksi esimerkiksi marjojen tai rahkan kanssa.

 

 

 

 

 

Sieniliemi -umamin salaisuus

24.02.2025

Umami – maun syventäjä arjen ruokiin

Umami on maku, jota ihmiset alitajuisesti kaipaavat – se tuo ruokiin syvyyttä ja täyteläisyyttä. Umami tunnetaan ruokahalua ja makuaistia stimuloivana viidentenä perusmakuna, joka vahvistaa ruoan makumaailmaa ilman ylimääräistä suolaa. Lisäksi herkkusienet sisältävät B-vitamiineja, kaliumia ja antioksidantteja, jotka tukevat immuunijärjestelmää ja aineenvaihduntaa.

Sieniliemi – keittiön helmi

Lauri Kaivoluoto on kehittänyt täydellisen herkkusienipastan umamisella sieniliemellä, joka tuo esiin sienien luonnollisen syvyyden ja täyteläisen maun. Tämä liemi ei kuitenkaan rajoitu pelkästään pastaruokiin – sen voi hyödyntää myös risotoissa, pataruoissa ja kastikkeissa, tuoden niihin luonnollista syvyyttä ja herkullisuutta. Lauri Kaivoluodon kehittämä resepti on modernin slow food -ajattelun ja kestävän gastronomian ytimessä.

SIENILIEMI
200 g Champ ruskea herkkusieniä
2         valkosipulin kynsi
5 dl     vettä
1 tl      suolaa
0,5 dl soijakastike
  1. Paahda kokonaisia sieniä ja valkosipulinkynsiä kattilassa pari minuuttia.
  2. Lisää vesi ja kiehauta.
  3. Keitä miedolla lämmöllä n. tunti.
  4. Siivilöi sienet ja valkosipulit pois liemestä ja keitä lientä kasaan kunnes sitä on jäljellä n puolet.
  5. Lisää suola ja soijakastike.
  6. Kaada valmis sieniliemi puhtaaseen astiaan (esim, lasipurkki, jossa tiivis kansi). Sieniliemi säilyy kylmässä noin kuukauden ja voit käyttää sitä esim. risotossa, kastikkeissa tai keitoissa.

Kokeile Laurin sienipastareseptiä itse ja ihastu herkkusienten luonnolliseen umamiin

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • ...
  • 17

Viimeisimmät artikkelit

  • Herkkusienet grillissä – 5 helppoa vinkkiä täydelliseen makuun
  • Kunniamaininta vuoden Gluteeniton tuote kilpailussa
  • Sieniliemi -umamin salaisuus
  • Honkatarhat ja Kirkkokallion ekoteollisuuspuisto: Kiertotalouden sydän
  • Champ portobellot – kahden sienen pakkauksessa
  • Yrtit flunssakauden apuna
  • Joulun sienisalaatit
  • Talven maistuvimmat sienipiirakat
  • Punajuurilaatikko: suomalaisen ruokakulttuurin helmi
  • KYMPPI KORJASI SADON – satokauden uutuuslaatikot

2016 © Laihian Mallas Oy