Laihian Mallas -logo
  • Etusivu
  • Reseptit
  • Lähiruokauutisia
  • Ammattilaisille

Kesäkauden grilliherkut valmistat herkkusienistä

25.05.2023

Lämpimän sään ja pidempien päivien ansiosta on ihanaa kokoontua yhteen perheen, sekä ystävien kesken nauttimaan herkullisesta grilliruoasta. Olitpa kokenut grillimestari, tai aloittelija, herkkusienten grillaamisessa et voi epäonnistua!

Sienet ovat maukas ja terveellinen vaihtoehto, jotka toimivat erinomaisesti myös lihan korvikkeena.

Tarjoa grillatut herkkusienet lisukkeena, tai vaikkapa täyteläisten hampurilaisten välissä. Vaihtoehtoja sienten hyödyntämiseen löytyy monia! Voit myös kokeilla sienten marinointia etukäteen, saadaksesi niihin entistä enemmän makua. Kokeile rohkeasti erilaisia variaatioita löytääksesi kesän suosikkireseptisi.

KATSO RESEPTIMME JA TESTAA CHAMPIN KESÄN PARHAIMMAT GRILLAUSVINKIT

Nyt on saaristolaisleivän leipominen helppoa – ota tästä vinkit seuraavaan leivontaan

24.05.2023

Artikkeli on alun perin julkaistu Aamulehden digissä natiiviartikkelina.

Laihian Mallas toi saataville jauhoseokset, jotta onnistumisen ilo ja arjen helppous olisivat osa kotileipurin päivää.

Länsisuomalaista leipäkulttuuria edustava makea saaristolaisleipä on herkku, joka juhlatarjoiluissa tunnetaan erityisesti graavatun lohen makuparina.

Leipomisen helppous, ainesosien hävikittömyys sekä onnistumisen ilo.

”Jauhoseoksemme on tehty helpottamaan leivän tai kakun leipomista”, Laihian Mallas Oy:n Anna Mollberg sanoo tuotteista, joiden merkitys kieltämättä on kuin lista kotileipurin haaveista.

Ensimmäiseksi Laihian Mallas toi tarjolle yhden saaristolaisleivän leipomiseen riittävän jauhoseospakkauksen, joka sisältää myös kartonkivuoan ja hiivan.

”Jauhoseoksen lisäksi tarvitaan siis vain vettä tai muuta nestettä, kuten mehua, sekä vähän rasvaa vuoan voiteluun”, Mollberg kertaa helppouden.

Jauhoseos ja hiiva lisätään riittävän lämpimään nesteeseen, vuoka voidellaan ja siihen laitetun leipätaikinan annetaan kohota, minkä jälkeen leipä voidaan paistaa uunissa.

Kukapa ei länsisuomalaisen leipäperinteen makeaa edustajaa nauttisi mielellään jo omassa pöydässä, mutta onpa siitä myös maukkaaksi lahjaksi.

”Lahjaleivän voi leipoa mukana tulleeseen vuokaan ja paistamisen jälkeen laittaa pussiin sekä sitoa sen kivalla narulla kiinni hienoksi tuliaiseksi tai lahjaksi.”

Jauhoseokset on saataville sekä yhden että kahden saaristolaisleivän leipomiseen. Yhden leivän pakkauksessa mukana tulee kartonkivuoka.

Yhden leivän jauhoseoksesta kehittyi pian toinenkin tuote.

”Kätevään leipomiseen ihastuneet ihmiset pyysivät meiltä jauhoseosta useamman leivän valmistamiseen, joten toimme tarjolle yhden kilon jauhoseoksen, josta voi leipoa kaksi leipää.

Jauhoseokset ovat oiva tapaa vähentää jauhojen hävikkiä, kun seos käytetään aina kokonaan.

”Alusta asti tehtävän saaristolaisleivän leivontaan tarvitaan maltaiden lisäksi useita erilaisia jauhoja, siirappia, hiivaa, suolaa ja nestettä, joista etenkin jauhoja jää erilaisia määriä kaappiin vanhenemaan. Jauhoseoksilla tätä hävikkiä ei synny, kun tarvitaan vain hiiva, neste ja paistovuoka.”

”Kun saaristolaisleivän leipoo pyöreään vuokaan ja vaikkapa irtopohjavuokaan, saa hyvän muodon voileipäkakulle. Se voi olla lohi-, kasvisvoileipäkakku tai skagenkakku”, Mollberg vinkkaa.

Mehevässä Maustekakussa mausteisuus on kanelia, kardemummaa ja inkivääriä. Mehevää makua ja suutuntumaa tuovat kuivattu omena ja manteli.

Mehevä maustekakku uusin tuote

Tuoppi-jauhoseoksia on nyt kolme erilaista tuotetta, joista uusin on Mehevä Maustekakku.

”Se muuten on todella mehevä maustekakku. Olemme saaneet siitä runsaasti myönteistä palautetta ja kiitosta sen hyvästä mausta”, Mollberg iloitsee vastaanotosta.

”Mehevä Maustekakku on sekin todellinen arjen helpottaja: kakun leipomiseen tarvitaan jauhoseoksen lisäksi vain öljyä ja vettä.”

”Kodin ohella monilla on uuni myös mökillä, veneessä tai asuntoautossa, joten leivät ja kakut ovat todella käteviä valmistettavia mökeillä- ja retkilläkin”, Anna Mollberg summaa.

 

 


 

Suolaista ja makeaa kaikki vieraat huomioivaan pöytään

24.05.2023

Artikkeli on alun perin julkaistu Aamulehden digissä natiiviartikkelina.

Kymppi-taikinoilla on hyvä valmistautua juhlatarjoiluihin, sillä hyvänmakuisten valmistaikinoiden vegaanisuus huomioi vieraiden erikoisruokavaliot.

Sitruunatäyte on hyvä pari makealle murotaikinalle. Raikas täyte sopii sekä kekseihin että sitruunapiirakkaan.

Juhlien ruoka- ja kahvipöytään olisi kiva leipoa sekä suolaista että makeaa, mutta miten ennakoida vieraiden mahdolliset erikoisruokavaliot ja varmistaa samalla kotileivonnaisten erinomainen maku. Ratkaisu löytyy Kymppi-valmistaikinoista, joissa kaikki tämä on jo huomioitu.
”Vegaaniset ja hyvänmakuiset valmistaikinamme ovat kananmunattomia, laktoosittomia, maidottomia ja soijattomia, mikä helpottaa suuresti kesä- ja valmistujaisjuhlien tarjoiluun varautumista”, Kymppi-Maukkaat Oy:n Anna Mollberg sanoo.

Saaristotaikinasta valmistetut ohrapiirakat täytetään mehevällä ohrapuurolla ja viimeistellään voisulalla sekä tuoreella persiljalla.

Kymppi Saaristolaispiirakkataikina sopii monenlaisten piirakoiden valmistamiseen ja Kymppi Murotaikina vastaavasti makeiden herkkujen kotileivontaan. Pasteijoita kotileipuri voi kätevästi valmistaa Kymppi Lehti- ja torttutaikinasta.
Piirakkataikina tuo suuhun suositun saaristolaisleivän makumaailmasta tuttua makeutta ja viljaisuutta.
”Saaristolaispiirakkataikina on ikioma erikoisuutemme, jossa maistuu mallastettu ruis. Se on lisäksi hyvin kuitupitoinen”, Mollberg esittelee.
”Se on peruspiirakkataikinaa jonkin verran vahvempi taikina, ja koska sillä on hyvät leivontaominaisuudet, sen voi muotoilla helposti vuokaan tai kaulita ohueksi vaikkapa karjalanpiirakoita varten. Piirakkataikina on loistava makupari kalalle, kasviksille ja sienille. Itse olen valmistanut siitä myös kinkkupiirakan, ja siihenkin se sopi oikein hyvin.”

Herkullisia reseptejä

Saaristolaispiirakkataikinasta
– ohrapiirakat
– sadonkorjuun kasvispiirakka
– saaristopiirakat herkkusienirisotolla
– lohipiirakka

Murotaikinasta
– juustokakku-valkosuklaaleivokset
– sitruunatäytekeksit ja sitruunapiirakka
– Salted Caramel -täytekeksit

Hyvät leivontaominaisuudet tuovat kotileipurille onnistumisen iloa myös Kymppi Murotaikinan kanssa. Helposti muotoiltava vegaaninen murotaikina saa makunsa sokerin ja rasvan tasapainosta. Lisäksi siinä tuoksuu vanilliinisokeri.
”Suorakaiteen muotoinen taikinalevy ei rajoita sen käyttöä mitenkään, vaan taikinan voi helposti muotoilla niin pyöreään kuin suorakaiteen tai minkä muotoiseen vuokaan tahansa. Piparkakkumuoteilla taikinasta voi tehdä pikkuleipiä, ja murotaikina sopii hyvin myös leivospohjiin”, Mollberg vinkkaa.

Salted Caramel -täytekeksit syntyvät Kymppi Murotaikinasta.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • ...
  • 16

Viimeisimmät artikkelit

  • Joulun sienisalaatit
  • Helpotusta joulun kiireisiin löydät kaupan pakkasesta
  • Kympin herneet tulevat Täyden Kympin sopimusviljelijöiltä
  • Kotimaiset Champ herkkusienet -vastuullinen valinta
  • Honkatarhat Oy:n hiilijalanjälki lähes nolla
  • Uusi romainesalaatti valloittaa mehukkuudellaan
  • Kesäkauden grilliherkut valmistat herkkusienistä
  • Nyt on saaristolaisleivän leipominen helppoa – ota tästä vinkit seuraavaan leivontaan
  • Suolaista ja makeaa kaikki vieraat huomioivaan pöytään
  • Tuoppi kotikalja – jokaiseen janoon

2016 © Laihian Mallas Oy