Laihian Mallas -logo
  • Etusivu
  • Reseptit
  • Lähiruokauutisia
  • Ammattilaisille

Aitoa kotikaljaa helposti ja nopeasti

07.03.2022

Tuoppi Kotikalja valmistetaan perinteisesti kaljamaltaista, kiehuvasta vedestä, sokerista ja hiivasta käyttämällä. Vaivattomampi tapa on käyttää Tuoppi Kotikalja mallasjuomauutetta valmistuksessa. Valmis Tuoppi Kotikalja on tuoteperheen uusin tuote, aito maku gluteenittomana.

 

Tuoppi Kaljamallas (5 kg) on tummaa rouhittua ruismallasta. Mallas on idätettyä viljaa, joka on kuivattu. Perinteisen kotikaljan valmistuksen lisäksi maltaat sopivat myös leivontaan. Kotikaljan valmistuksessa ei välttämättä jää lainkaan hävikkiä, sillä siivilään jääneet kaljamaltaat eli mallasmäskin voi käyttää myös leivontaan. Mallasmäskiä voi myös pakastaa myöhempää käyttöä varten.

Tuoppi 1 Kotikaljauute (1 l) on mallasuutetta, jonka valmistukseen on käytetty ohra- ja ruismallasta sekä humalauutetta. Mallasuutteesta valmistettu kotikalja on tummaa, aromikasta ja kirkasta. Maku on maltaisen makea. Käymismenetelmä on perinteisen kotikaljan valmistustapa. Mallasuutteen lisäksi tarvitaan hiivaa, sokeria ja vettä. Yhdestä pakkauksesta saa 18 litraa kotikaljaa.

Tuoppi Kotikalja (0,75 l) on perinteisellä tavalla käymisteitse valmistettua kotikaljaa. Se valmistetaan Tuoppi mallasuutteesta. Valmiille kotikaljalle on myönnetty Keliakialiiton gluteeniton merkki. Kotikaljan maku on raikas, aromikas ja maltaisen makea.

 

Vinkit

Hyödynnä kotikaljaa ruoanlaitossa ja leivonnassa

Perinteiseen makumaailmaan saa helposti uutta, kun kotikaljan maustaa limellä, ruokosokerilla, tuoreen mintun oksilla sekä pienellä palalla chiliä ja inkivääriä. Raikas juoma sopii erityisesti kevään ja kesän juomapöytiin vaihtelua tuomaan. Kotikaljasima onnistuu, kun kotikaljaan lisää sokeria ja sitruunamehua. Myös karpalomehu, tuoreet karpalot ja muutama rosmariininoksa tuovat perinteiseen kotikaljaan vaihtelua.

 

Tuoppi Kotikaljauute sopii erinomaisesti myös uunijuuresten sekaan. Sekoita uutteesta, kanaliemestä ja voista liemi ja kaada lohkottujen juuresten sekaan. Mitään ei mene hävikkiin, kun vuoan pohjalle jääneen liemen kaataa vielä paistinpannulle, keittää kokoon ja sekoittaa kypsien juuresten päälle.

 

 

Leipomisessa voi hyödyntää myös kotikaljan siivilöinnistä yli jäänyttä mallasmäskiä, se sopii vaikka perunarieskataikinaan makua tuomaan. Maltaista makeaa makua saa korvaamalla siirapin mallasuutteella sämpylätaikinassa. Viimeistele taikina kuminalla ja ruishiutaleilla.

 

 

Kotikalja sopii erinomaisesti myös ruskean kastikkeen joukkoon. Kiehauta kotikalja, vesi ja ruokakerma keskenään ja lisää kastiketiivisteen joukkoon. Helppo ja herkullinen kastike sopii niin liha- kuin kasvispullien kaveriksi.

 

 

Yrttien makuparit

09.02.2022

Valtakunnallista Yrttiviikkoa vietetään viikolla 11, jolloin onkin hyvä tutustua tuoreyrttien supervoimaiseen makumaailmaan ja testata miten eri yrtit toimivat omissa makunystyröissä. Tuoreyrtit ovat luonnon omaa supervoimaa koko keholle, sillä ne sisältävät runsaasti kivennäis- ja hivenaineita, vitamiineja, sekä hyödyllisiä flavonoideja. Yrtit ovat ruoan joukossa kauniin näköisiä, tuoksuvat ihanalle ja ennen kaikkea tuovat ruokaan makua.

Tuoreyrttien avulla saa sekä nostettua raaka-aineiden omaa makua ylemmälle tasolle että nivottua saman annoksen raaka-aineiden maut ja tekstuurit yhdeksi, makureseptoreita hyväileväksi kokonaisuudeksi, joka puolestaan saa aikaan mielihyvän tunnetta ja lisäksi nostaa yhteisen ruokailukokemuksen jopa ikimuistoiseksi. Makuparien oivallus onkin yksi mielenkiintoinen asia.  Toisiaan tukevien makuparien toteamiseen voidaan käyttää tieteellistä menetelmää, jossa kaikki makupartikkelit analysoidaan tai sitten omia makunystyröitä.

 

Yrttiviikon vinkki: yrttien makuparit

Persilja on maanläheinen arominvahvenne, jossa sellaisenaan ”raju” maku. Persilja lisätään lämpimään ruokaan pariksi minuutiksi kypsennyksen loppuvaiheessa vapauttamaan arominsa ja jotta sen maku lämmön vaikutuksesta hiukan ”pehmenee”. Persilja on aromivahventeiden kunkku – tässä kevään ja kesän parhaita makupareja: varhaiskaali| herkkusienet | valkosipuli | ankka | karitsa | kaura- ja ruissuurimot | (uudet) perunat | sipulit | maissi

Ruohosipuli on tyylikäs arominvahvenne, joka lisätään annoksiin aina valmistuksen lopussa, jolloin sen hento maku säilyy. Ruohosipulille voisi listata helposti yli sata makuparia, mutta tässä kevään ja alkukesän ajankohtaan sopivimmat: tankoparsa | varhaiskaali | korvasienet | perunat | herkkusienet | siitakesienet | herneet | ahven | hauki | silli

Sitruunamelissan mintun ja sitruunan kaltainen aromi yllättää, kun käytät sitä rohkeasti ruoanlaitossa perinteisen koristeyrtin sijaan. Sitruunamelissa on niin monikäyttöinen, että tiivistetyn makuparit- osion tekeminen on haasteellista, mutta tässä muutamia: kurkku, suolakurkku | sitruuna, appelsiini, greippi | kaikki ruokaisat salaatit, joissa juusto pääraaka-aineena | kesäkurpitsa, munakoiso, paprikat (paahdettuna) | valkosipuli | peruna ja bataatti | hauki, sei, kuha | kylmäsavulohi | maito- ja kermapohjaiset jälkiruoat (pannacotta, creme brule, posset) | vadelma, mansikka, punaherukka, mustaherukka, mustikka, karpalo | marja- ja hedelmäkiisselit sekä täytekakut | valkoviinietikka | omenat, päärynä, kiivihedelmä, tamarillo | kotitekoiset marja- ja hedelmämehujäät

Jo pelkkä rosmariinin nuuhkaisu parantaa muistia, saati sitten seuraavien raaka-aineiden makua: sipuli | porkkana, palsternakka, maa-artisokka | paprikat (paahdettuna) | herkkusienet, portobello ja siitake | hauki, kuha | kalkkuna | karitsa, lammas | hirvi, kauris | paistetut kananmunat | speltti, ohra ja ”kaurahelmet” eli suurimot | hunaja | etikat (voit uuttaa rosmariinia lempietikkaasi viikon ajan ja makuetikka on valmis käytettäväksi)

Timjami sopii moneen paikkaan. Tässä muutama superhyvä makupari: kaikki juurekset | perunat | maa-artisokka | herkkusienet, portobello ja siitake | kaikki liha | lohi, siika, kuha, made | kaikki kurpitsat | tomaatit kypsennettynä | kaikki riista |sinappi | sitruuna ja lime | mansikat | vadelmat | tumma suklaa

Mintua voimme käyttää selkeästi rohkeammin. Kokeile rohkeasti ja ylläty raikkaista luomuksista.

Mintun makuparit: uuden sadon peruna | herneet | munakoiso | kesäkurpitsa | salaatin joukossa | jogurtti | valkoviinietikka | curry-ruoat | ilmakuivattu kinkku (yhdistettynä papujen tai herneen kanssa) | herneenversot | mansikat | mangot, melonit | kaikki sitrushedelmät | viikuna | riisisalaatit | kana (kylmänä tarjottava) | lammas, karitsa

Vihreä Keijun yrttiset reseptivinkit

Kerrosmämmien uusi maku on Laku

09.02.2022

Kymppi annospakatut pikarimämmit ovat helppoja ja nopeita välipalatuotteita, mutta taipuvat myös katettuun pöytään. Kolme kastikkeellista makuvaihtoehtoa – vanilja, mokka ja laku sekä perinteinen mämmi kerta-annoksena.

 

UUTUUS  Kymppi Laku kerrosmämmi. Tässä herkullisessa kerrosmämmissä kohtaa suolaisen ja makean täydellinen liitto.  Perinteisen makean mämmin päällä on suolaisen kirpeä lakukastike. Vahvojen makujen ystävälle.

 

 

KAHVIKANSAN SUOSIKKI Kymppi Mokka Kerrosmämmi. Mämmin päällä on herkullinen kerros kahvinmakuista ja pehmeän kermaista mokkakastiketta. Mokka Mämmi on mämmin valmistajien oma suosikki.

 

 

KLASSIKKO MAKU Kymppi Vanilja kerrosmämmi on monen mämminystävän suosikki! Vaniljakastike ja mämmi on suosittu makupari, joka haastaa perinteistä mämmin, kerman ja sokerin liittoa.

 

 

PERINTEINEN Kymppi pikari mämmi. Kun haluat itse päättää mitä mämmin päälle laitat, valitse annospakattu 100g:n pikari. Siihen on jätetty sopivasti tilaa, jotta voit nauttia mämmisi haluamasi lisukkeen kanssa.

 

Kaikki Kymppi mämmipikarit sisältävät perinteistä Kymppi mämmiä, johon on käytetty ruisjauhojen lisäksi aina ruismaltaita, ja jonka makea maku saadaan aikaan imellyttämällä.

Nämäkin Kymppi Mämmit löytyvät kaupan pakastealtaasta!

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • ...
  • 13

Viimeisimmät artikkelit

  • Saamarinkakut -blogin kirjoittajan, Mari Pihlajamäen kokemuksia Kymppi taikinoista
  • Vihreä Keijun raikkaat kesäjuomat
  • Kesäkauden grilliherkut valmistat herkkusienistä
  • Maukkaasti Suomessa leivottua!
  • Tuoppi kuuluu kesään!
  • Honkatarhat Oy:n hiilijalanjälki lähestyy nollaa
  • Aitoa kotikaljaa helposti ja nopeasti
  • Yrttien makuparit
  • Kerrosmämmien uusi maku on Laku
  • Suomalaista pellavarouhetta Täyden Kympin pakkauksessa

2016 © Laihian Mallas Oy