Laihian Mallas -logo
  • Etusivu
  • Reseptit
  • Lähiruokauutisia
  • Ammattilaisille

Nyt on saaristolaisleivän leipominen helppoa – ota tästä vinkit seuraavaan leivontaan

24.05.2023

Artikkeli on alun perin julkaistu Aamulehden digissä natiiviartikkelina.

Laihian Mallas toi saataville jauhoseokset, jotta onnistumisen ilo ja arjen helppous olisivat osa kotileipurin päivää.

Länsisuomalaista leipäkulttuuria edustava makea saaristolaisleipä on herkku, joka juhlatarjoiluissa tunnetaan erityisesti graavatun lohen makuparina.

Leipomisen helppous, ainesosien hävikittömyys sekä onnistumisen ilo.

”Jauhoseoksemme on tehty helpottamaan leivän tai kakun leipomista”, Laihian Mallas Oy:n Anna Mollberg sanoo tuotteista, joiden merkitys kieltämättä on kuin lista kotileipurin haaveista.

Ensimmäiseksi Laihian Mallas toi tarjolle yhden saaristolaisleivän leipomiseen riittävän jauhoseospakkauksen, joka sisältää myös kartonkivuoan ja hiivan.

”Jauhoseoksen lisäksi tarvitaan siis vain vettä tai muuta nestettä, kuten mehua, sekä vähän rasvaa vuoan voiteluun”, Mollberg kertaa helppouden.

Jauhoseos ja hiiva lisätään riittävän lämpimään nesteeseen, vuoka voidellaan ja siihen laitetun leipätaikinan annetaan kohota, minkä jälkeen leipä voidaan paistaa uunissa.

Kukapa ei länsisuomalaisen leipäperinteen makeaa edustajaa nauttisi mielellään jo omassa pöydässä, mutta onpa siitä myös maukkaaksi lahjaksi.

”Lahjaleivän voi leipoa mukana tulleeseen vuokaan ja paistamisen jälkeen laittaa pussiin sekä sitoa sen kivalla narulla kiinni hienoksi tuliaiseksi tai lahjaksi.”

Jauhoseokset on saataville sekä yhden että kahden saaristolaisleivän leipomiseen. Yhden leivän pakkauksessa mukana tulee kartonkivuoka.

Yhden leivän jauhoseoksesta kehittyi pian toinenkin tuote.

”Kätevään leipomiseen ihastuneet ihmiset pyysivät meiltä jauhoseosta useamman leivän valmistamiseen, joten toimme tarjolle yhden kilon jauhoseoksen, josta voi leipoa kaksi leipää.

Jauhoseokset ovat oiva tapaa vähentää jauhojen hävikkiä, kun seos käytetään aina kokonaan.

”Alusta asti tehtävän saaristolaisleivän leivontaan tarvitaan maltaiden lisäksi useita erilaisia jauhoja, siirappia, hiivaa, suolaa ja nestettä, joista etenkin jauhoja jää erilaisia määriä kaappiin vanhenemaan. Jauhoseoksilla tätä hävikkiä ei synny, kun tarvitaan vain hiiva, neste ja paistovuoka.”

”Kun saaristolaisleivän leipoo pyöreään vuokaan ja vaikkapa irtopohjavuokaan, saa hyvän muodon voileipäkakulle. Se voi olla lohi-, kasvisvoileipäkakku tai skagenkakku”, Mollberg vinkkaa.

Mehevässä Maustekakussa mausteisuus on kanelia, kardemummaa ja inkivääriä. Mehevää makua ja suutuntumaa tuovat kuivattu omena ja manteli.

Mehevä maustekakku uusin tuote

Tuoppi-jauhoseoksia on nyt kolme erilaista tuotetta, joista uusin on Mehevä Maustekakku.

”Se muuten on todella mehevä maustekakku. Olemme saaneet siitä runsaasti myönteistä palautetta ja kiitosta sen hyvästä mausta”, Mollberg iloitsee vastaanotosta.

”Mehevä Maustekakku on sekin todellinen arjen helpottaja: kakun leipomiseen tarvitaan jauhoseoksen lisäksi vain öljyä ja vettä.”

”Kodin ohella monilla on uuni myös mökillä, veneessä tai asuntoautossa, joten leivät ja kakut ovat todella käteviä valmistettavia mökeillä- ja retkilläkin”, Anna Mollberg summaa.

 

 


 

Yrttien makuparit

13.02.2023

Tuoreyrtit ovat luonnon omaa supervoimaa koko keholle, sillä ne sisältävät runsaasti kivennäis- ja hivenaineita, vitamiineja, sekä hyödyllisiä flavonoideja. Yrtit ovat ruoan joukossa kauniin näköisiä, tuoksuvat ihanalle ja ennen kaikkea tuovat ruokaan makua.

Tuoreyrttien avulla saa sekä nostettua raaka-aineiden omaa makua ylemmälle tasolle että nivottua saman annoksen raaka-aineiden maut ja tekstuurit yhdeksi, makureseptoreita hyväileväksi kokonaisuudeksi, joka puolestaan saa aikaan mielihyvän tunnetta ja lisäksi nostaa yhteisen ruokailukokemuksen jopa ikimuistoiseksi. Makuparien oivallus onkin yksi mielenkiintoinen asia.  Toisiaan tukevien makuparien toteamiseen voidaan käyttää tieteellistä menetelmää, jossa kaikki makupartikkelit analysoidaan tai sitten omia makunystyröitä.

 

Yrttiviikon vinkki: yrttien makuparit

Persilja on maanläheinen arominvahvenne, jossa sellaisenaan ”raju” maku. Persilja lisätään lämpimään ruokaan pariksi minuutiksi kypsennyksen loppuvaiheessa vapauttamaan arominsa ja jotta sen maku lämmön vaikutuksesta hiukan ”pehmenee”. Persilja on aromivahventeiden kunkku – tässä kevään ja kesän parhaita makupareja: varhaiskaali| herkkusienet | valkosipuli | ankka | karitsa | kaura- ja ruissuurimot | (uudet) perunat | sipulit | maissi

Ruohosipuli on tyylikäs arominvahvenne, joka lisätään annoksiin aina valmistuksen lopussa, jolloin sen hento maku säilyy. Ruohosipulille voisi listata helposti yli sata makuparia, mutta tässä kevään ja alkukesän ajankohtaan sopivimmat: tankoparsa | varhaiskaali | korvasienet | perunat | herkkusienet | siitakesienet | herneet | ahven | hauki | silli

Sitruunamelissan mintun ja sitruunan kaltainen aromi yllättää, kun käytät sitä rohkeasti ruoanlaitossa perinteisen koristeyrtin sijaan. Sitruunamelissa on niin monikäyttöinen, että tiivistetyn makuparit- osion tekeminen on haasteellista, mutta tässä muutamia: kurkku, suolakurkku | sitruuna, appelsiini, greippi | kaikki ruokaisat salaatit, joissa juusto pääraaka-aineena | kesäkurpitsa, munakoiso, paprikat (paahdettuna) | valkosipuli | peruna ja bataatti | hauki, sei, kuha | kylmäsavulohi | maito- ja kermapohjaiset jälkiruoat (pannacotta, creme brule, posset) | vadelma, mansikka, punaherukka, mustaherukka, mustikka, karpalo | marja- ja hedelmäkiisselit sekä täytekakut | valkoviinietikka | omenat, päärynä, kiivihedelmä, tamarillo | kotitekoiset marja- ja hedelmämehujäät

Jo pelkkä rosmariinin nuuhkaisu parantaa muistia, saati sitten seuraavien raaka-aineiden makua: sipuli | porkkana, palsternakka, maa-artisokka | paprikat (paahdettuna) | herkkusienet, portobello ja siitake | hauki, kuha | kalkkuna | karitsa, lammas | hirvi, kauris | paistetut kananmunat | speltti, ohra ja ”kaurahelmet” eli suurimot | hunaja | etikat (voit uuttaa rosmariinia lempietikkaasi viikon ajan ja makuetikka on valmis käytettäväksi)

Timjami sopii moneen paikkaan. Tässä muutama superhyvä makupari: kaikki juurekset | perunat | maa-artisokka | herkkusienet, portobello ja siitake | kaikki liha | lohi, siika, kuha, made | kaikki kurpitsat | tomaatit kypsennettynä | kaikki riista |sinappi | sitruuna ja lime | mansikat | vadelmat | tumma suklaa

Mintua voimme käyttää selkeästi rohkeammin. Kokeile rohkeasti ja ylläty raikkaista luomuksista.

Mintun makuparit: uuden sadon peruna | herneet | munakoiso | kesäkurpitsa | salaatin joukossa | jogurtti | valkoviinietikka | curry-ruoat | ilmakuivattu kinkku (yhdistettynä papujen tai herneen kanssa) | herneenversot | mansikat | mangot, melonit | kaikki sitrushedelmät | viikuna | riisisalaatit | kana (kylmänä tarjottava) | lammas, karitsa

Vihreä Keijun yrttiset reseptivinkit

Helppoa arkiruokaa

26.01.2023

Valmista helppoa ja nopeaa arkiruokaa herkkusienistä. Olemme koonneet valmiiksi viisi herkullista reseptiä helpottamaan arjen ruoanlaittoa.

Herkkusienistä saat täyttävän aterian ja niitä voit käyttää mihin ruokaan tahansa. Ne ovat maultaan mietoja ja helppo valmistaa. Herkkusienet ovat varsinaisia umamipommeja, jonka vuoksi ne sopivat kaikkien ruokien joukkoon. Umami on viides makuaisti, joka antaa maun syvyyden ruualle. Yleisesti umamin kuvaillaan tuovan ruoalle hyvän maun ja japaninkielinen termi viittaakin ruokahalua herättävään makuun. Kasvatetuissa sienissä on vähemmän kosteutta kuin metsäsienissä, joten niiden voimakas umamin maku nousee paremmin esille.

Löydä uusia ideoita arjen kokkailuun – katso viisi helppoa ja herkullista reseptiä!

 

SIENIRISOTTO

Täyteläinen sienirisotto on täydellistä sielunruokaa vuodenajasta riippumatta. Parmesaani ja sitruuna antavat sienille hyvää lisämakua ja valmistus on helppoa, kunhan muistaa malttaa odotella riisin kypsymistä.

200 g Champ herkkusieniä (ruskeita tai valkoisia)
20 g voita
1 sipuli
3 dl risottoriisiä
10 dl kuumaa kasvislientä
1 tl raastettua sitruunan kuorta
50 g parmesaania raastettuna
ripaus mustapippuria
1 rkl hienonnettua ruohosipulia

Puhdista ja viipaloi sienet. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipuli voissa isolla pannulla tai kattilassa. Lisää sienet ja riisi ja jatka paistamista muutama minuutti.
Lisää kattilaan kasvislientä kauhalla pienissä erissä ja toista sama, kunnes neste on kokonaan imeytynyt riisiin. Välillä seosta sekoittaen.
Huuhtele ja kuivaa sitruuna. Raasta sitruunan kuori ja parmesaani kypsän risoton joukkoon. Mausta pippurilla. Annostele lautaselle ja koristele ruohosipulilla.

Vinkki: Sienirisottoon voit valita mieleisiäsi Champ herkkusieniä. Halutessasi voit lisätä myös tilkan valkoviiniä valmistuksen alkuvaiheissa, nopeasti kiehauttaen.


KINKKUKIUSAUS

Joka kodin kestosuosikki kinkkukiusaus saa uutta makua ja ilmettä herkkusieniviipaleista. Saunapalvikinkku ja savujuusto antavat herkullista aromia kiusaukseen.

100 g Champ herkkusieniä
200 g saunapalvikinkkua
1 kg  peruna-sipulisekoitusta
2 rkl tuoretta yrttiä esim. persilja/timjami
suolaa
mustapippuria
4 dl kuohukermaa
1 dl raastettua savujuustoa

Viipaloi herkkusienet ja suikaloi saunapalvikinkku. Lisää ne vuokaan peruna-sipulisekoituksen joukkoon ja sekoita.
Mausta hienonnetuilla yrteillä sekä suolalla ja pippurilla.
Kaada päälle kuohukerma ja raastettu savujuusto.
Kypsennä kinkkukiusaus uunissa 200 asteessa 45–60 minuuttia.


BROILERI-PASTAKEITTO

Broileri-pastakeitto on upean makuinen ruoka, joka valmistuu nopeasti. Mikäli haluat valmistaa keiton jo hyvissä ajoin valmiiksi, voit valmistaa keiton pastaa vaille valmiiksi jo vaikka edellisenä päivänä. Lisää pasta ennen tarjoilua kiehuvaan liemeen ja kypsennä noin 8 minuuttia.

2 rkl öljyä
400 g broilerin filesuikaleita
2 valkosipulinkynttä
1 punainen chilipaprika
1 iso sipuli
1 paprika
200 g Champ ruskeita herkkusieniä
1,5 l vettä
2 kasvisliemikuutiota
70 g tomaattipyreetä
3 dl makaronia
200 g sulatejuustoa
1 ruukku persiljaa

Kuumenna öljy kattilassa. Paista broilerinfileesuikaleet kauttaaltaan.
Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet, chilipaprika, sipuli ja paprika. Viipaloi herkkusienet.
Lisää ainekset kattilaan ja kääntele, kunnes kasvikset hieman pehmenevät. Lisää vesi, kasvisliemikuutiot, tomaattipyree ja makaronit.
Anna kiehua hiljalleen noin viisi minuuttia. Lisää vielä sulatejuusto ja keitä kunnes makaroni on kypsää.
Silppua valmiin keiton joukkoon runsaasti persiljaa.


PASTAVUOKA

Helppo pastavuoka syntyy nopeasti uunissa. Kuullotetut herkkusienet ja juurekset lisätään esikeitetyn pastan kanssa uunivuokaan ja gratinoidaan Koskenlaskija-sulatejuustokastikkeen kanssa.
250 g täysjyväpastaa (esim. penne)
2 punasipulia
200 g Champ herkkusieniä
2 rkl Vihreäkeiju rosmariinia
3 rkl öljyä
1 palsternakka
3 porkkanaa
Juustokastike:
4 dl ruokakermaa
250 g Koskenlaskija-sulatejuustoa
1/2 tl suolaa
1/2 sitruunan mehu
ripaus mustapippuria

Kypsennä pasta napakaksi suolalla maustetussa vedessä ja siivilöi.
Hienonna punasipuli, herkkusienet sekä rosmariini ja kuullota öljyssä pannulla. Kuutioi juurekset pieneksi ja lisää joukkoon. Hauduta hetki.
Kuumenna ruokakerma kattilassa, lisää joukkoon sulatejuusto. Mausta kastike suolalla, sitruunamehulla ja mustapippurilla.
Sekoita uunivuoassa pasta ja haudutetut kasvikset. Lisää pinnalle juustokastike ja gratinoi 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.


LIHAMUREKE

Mehukas lihamureke valmistuu helposti ja sen kaveriksi sopii perunamuusi.

200 g Champ herkkusieniä (ruskeita tai valkoisia)
1 sipuli
1 rkl rypsiöljyä
400 g naudan jauhelihaa
1 kananmuna
½ dl korppujauhoja
1 dl kermaa
2 rkl Worcestershire-kastiketta
2 rkl tuoreita yrttejä hienonnettuna esim. persiljaa ja oreganoa
1 tl suolaa
mustapippuria

Pilko herkkusienet sekä sipuli pieneksi ja kuullota niitä hetki öljyssä pannulla.
Sekoita sienet, sipuli, jauheliha, kananmuna, korppujauhot, kerma, Worcesterchire, hienonnetut yrtit, suola ja mustapippuri massaksi.
Muotoile massasta mureke vuokaan tai pellille leivinpaperille.
Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia.


  • 1
  • ...
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17

Viimeisimmät artikkelit

  • Haemme myyntipäällikköä
  • Talkkuna – maukas, täyttävä ja vatsalle ystävällinen perinneruoka arkeen
  • Herkkusienet grillissä – 5 helppoa vinkkiä täydelliseen makuun
  • Kunniamaininta vuoden Gluteeniton tuote kilpailussa
  • Sieniliemi -umamin salaisuus
  • Honkatarhat ja Kirkkokallion ekoteollisuuspuisto: Kiertotalouden sydän
  • Champ portobellot – kahden sienen pakkauksessa
  • Yrtit flunssakauden apuna
  • Joulun sienisalaatit
  • Talven maistuvimmat sienipiirakat

2016 © Laihian Mallas Oy