Perinteinen kotimämmi

Suomalaista perinneherkkua, Mämmiä, voi valmistaa myös kotona.

Perinteinen kotimämmi
15
8h

Ainekset

1. VAIHE
1 1/2 l
vettä
250 g (3 dl)
Tuoppi mämmi- ja leipämallasta (1dl = 85g)
500 g (9 dl)
ruisjauhoja (1dl = 55g)
2. VAIHE
2 l
vettä
250 g (3 dl)
Tuoppi mämmi- ja leipämallasta (1dl = 85g)
500 g (9 dl)
ruisjauhoja (1dl = 55g)
3. VAIHE
1 - 2 dl
siirappia
2 rkl
jauhettua pomeranssin kuorta
1 tl
suolaa
PÄÄLLE
sokerivettä (1 dl vettä / 1/2 dl sokeria)

Ohje

1.VAIHE

Kuumenna vesi poreilevaksi, 60 – 65 °C.
Sekoita veteen maltaat ja ruisjauhot. Ripottele pinnalle hieman ruisjauhoja. Peitä kattila kannella. Anna imeltyä 1 ½ – 2 tuntia
lämpimässä paikassa, esimerkiksi 50 – 55 °C uunissa tai altaassa vesihauteessa, esimerkiksi tiskialtaassa (lisää kuumaa vettä altaaseen niin usein, että imellytettävä seos pysyy imellytyslämpötilassa). Seos ohenee imeltyessään. Huom! Mittaa ajoittain ruokalämpömittarilla seoksen lämpöä, jonka tulisi olla 50 – 55 °C.
Hyvä apu uunin lämpötilan tarkistamiseen on erillinen uunilämpömittari.

2.VAIHE

Kuumenna vesi poreilevaksi ja lisää kattilaan.
Sekoita joukkoon maltaat ja jauhot. Jätä ripaus jauhoja pinnalle. Peitä kattila kannella. Jatka imellytystä, kuten edellä, vielä pari tuntia.

3.VAIHE

Imeltämisen jälkeen mämmin tulee olla löysää. Keitä seosta 10 minuuttia koko ajan hämmentäen varoen pohjaan palamista. Mausta.
Keitä vielä 5 minuuttia. Jäähdytä seos haaleaksi. Jaa mämmi mämmituokkosiin, foliovuokiin tai uunivuokiin. Jätä kuohumisvaraa noin ¼ vuoan korkeudesta. Lisää mämmin päälle vuokiin 1-2 rkl kylmää sokerivettä kuorettumisen estämiseksi. Paista uunin alatasossa 150 asteessa n. 2 ½ tuntia.

Mämmi on parhaimmillaan muutaman päivän kuluttua. Tarjoa kylmänä kerman, kermamaidon, vaniljakastikkeen tai jäätelön kera.

VINKKI: Siirapin voi jättää pois, jolloin mämmi ei ole niin makeaa.