Mallasässät (ammattilaiset)

Perinteisiä reseptejä maakunnista: Etelä-Pohjanmaa

Rapeat maltaiset kaneliässät ovat herkullista tarjottavaa kahvin kanssa. Mallasässät pyöritellään mallas-kaneli-sokeriseoksessa ennen paistoa.

soijaton, pähkinätön

Mallasässät (ammattilaiset)
396
3h

Ainekset

1,250 kg
kohonnutta pullataikinaa
1,250 kg
voita
1,275 kg
sokeria
0,500 kg
kananmunia / kananmunamassaa
1,300 kg
vehnäjauhoja
0,500 kg
perunajauhoja
0,600 kg
Tuoppi Mämmi- ja leipämaltaita
0,020 kg
soodaa
Pinnalle
0,120 kg
Tuoppi Mämmi- ja leipämaltaita
0,120 kg
kanelia tai inkivääriä
0,160 kg
sokeria

Ohje

Valmista mallasässät samalla kun leivot pullaa ottamalla 1,250 kg kohonnutta pullataikinaa mallasässien taikinan joukkoon. Vatkaa yleiskoneessa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmunat ja jatka vatkaamista hetki. Lisää joukkoon kohonnut pullataikina. (Taikinan saa helpoimmin sekoitettua yleiskoneen mela- tai K-vatkaimella). Sekoita keskenään jauhot, maltaat sekä sooda ja lisää taikinaan. 

Leivo taikinasta sormen paksuisia tankoja. Leikkaa tangot noin seitsemän senttimetrin pituisiksi paloiksi ja kierittele mallas-kaneli-sokeriseoksessa. Taita tangot ässän muotoon leivinpaperin päälle pellille. Paista kaneliässät uunissa 200 asteessa vaaleanruskeiksi noin kymmenen minuuttia.

Säädä tarvittaessa uunin puhallusta pienemmälle tai laita esimerkiksi ruokaveitsiä painoksi leivinpaperin päälle, jotta ässät pysyvät pellillä kypsyessään.