Mallassämpylät


Mallassämpylät saavat täyteläisen makunsa kotikaljan valmistukseen käytetyistä kaljamaltaista. Maltaat ovat pehmenneet kotikaljan valmistuksessa, mutta sisältävät vielä runsaasti makua, jolloin ne toimivat loistavasti leivonnassa. Voit myös käyttää valmista kotikaljaa nesteenä sämpylöissä.

8:lle n.16 kpl
Valmistusaika: 20
Kohotusaika: 1 h 15 minuuttia

5 dl vettä tai maitoa (42°C)
4 rkl siirappia
2 tl suolaa
2 pss (7 g) kuivahiivaa
200 g käytettyjä kaljamaltaita
n. 1,3 l vehnäjauhoja

Voiteluun
0,5 dl siirappia
2 rkl lämmintä vettä

Mittaa lämmitetty neste, siirappi ja suola kulhoon. Liota hiiva nesteen joukkoon. Lisää maltaat sekä puolet jauhoista. Sekoita käsin tai koneella kunnes taikina alkaa olla tasainen. Lisää joukkoon loput jauhot ja alusta taikina kimmoisaksi. Jatka alustusta noin 5-6 minuuttia. Kohota taikinaa vedottomassa paikassa noin 1 h.

Leivo taikinasta jauhotetulla alustalla pötkö ja leikkaa noin 60-70 g painoisia paloja. Pyöritä sämpylöiksi ja lado uunipellille. Peitä kangasliinalla ja anna kohota vielä noin 20 minuuttia. Paista 180°C asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Yhdistä siirappi sekä vesi ja voitele sämpylät siirappiseoksella paistamisen jälkeen. Voit myös voidella sämpylät paiston puolivälissä, jolloin kuoresta tulee tummempi ja siirappi karamellisoituu sämpylän pintaan.


Jaa resepti: