Saaristolaisleipäkakku fetakasvistäytteellä


Voileipäkakku on juhlien tarjottavana uskomattoman monipuolinen. Pohjan voi tehdä Tuoppi saaristolaisleipä jauhoseoksesta helposti syntyvään saaristolaisleipään ja täytteeksi kannattaa kokeilla vaihteeksi herkkusieniä. Täyteläinen feta-jogurttitäyte ja reilu kourallinen yrttejä koristeena vievät makumaailmaa Välimeren suuntaan. Toki saaristolaisleipäkakku toimii erinomaisesti myös perinteisempien lohen tai kinkun kanssa.

soijaton, ei sisällä pähkinää, ei sisällä kalaa/äyriäisiä

Saaristolaisleipäkakku fetakasvistäytteellä
8
2,5 h + 12 h marinointi
Marinoidut herkkusienet
300 g Champ herkkusieniä
½ nippu Vihreäkeiju timjamia
1 dl balsamiviinietikkaa
1 dl sokeria
1 dl vettä
1 pkt Tuoppi saaristolaisleipä jauhoseosta
Feta-jogurttitäyte
½ kurkku
4 dl turkkilaista jogurttia (10 % rasvaa)
½ nippu Vihreäkeiju minttua
valkosipulinkynsi
1 rkl hunajaa
150 g fetajuustoa
suolaa
mustapippuria
Sitruunamajoneesi
2 rkl sitruunamehua
½ sitruunan kuori raastettuna
1 dl majoneesia
4 - 6 lehteä Vihreäkeiju jääsalaattia
Koristeluun
2 - 3 lehteä Vihreäkeiju jääsalaattia
2 Champ herkkusientä ohuina viipaleina
balsamico-marinoituja herkkusienen puolikkaita
feta-juustomuruja
Vihreäkeiju timjamia
Vihreäkeiju minttua
Vihreäkeiju lehtipersiljaa
Vihreäkeiju viinisuolaheinää
Vihreäkeiju oreganoa
eri värisiä halkaistuja kirsikkatomaatteja

Viipaloi 2/3 herkkusienistä ja puolita loput. Hienonna timjami ja sekoita balsamiviinietikka, sokeri ja vesi niin, että sokeri sulaa. Sekoita joukkoon timjami ja herkkusienet ja anna marinoitua yön yli.

Valmista saaristolaisleipä pakkauksen ohjeen mukaan pyöreään irtopohjavuokaan. Vuoan tulisi olla halkaisijaltaan 20-24cm. Pienemmästä vuoasta syntyy korkeampi kakku, joka on hivenen hankalampi leikattava.

Puolita kurkku, poista siemenet ja raasta. Purista kurkuista mahdollisimman paljon nestettä pois esimerkiksi siivilän avulla. Sekoita kurkku jogurttiin. Hienonna minttu ja valkosipulinkynsi ja lisää jogurttiin hunajan sekä murustetun fetajuuston kanssa. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Sekoita sitruunamehu ja sitruunan kuori majoneesiin.

Valuta herkkusienistä marinointiliemi. Puolita jäähtynyt saaristolaisleipä pituussuunnassa. Kostuta pohja levittämällä päälle puolet sitruunamajoneesista ja täytä reilulla puolella feta-jogurttitäytteestä, marinoiduilla herkkusieniviipaleilla ja jääsalaatilla. Nosta kansi täytteen päälle niin että paistunut pinta tulee alaspäin ja sivele pinnalle loppu sitruunamajoneesi. Päällystä kansi lopulla täytteellä ja anna levätä jääkaapissa 1-2h, että leipä ehtii pehmetä. Koristele saaristolaisleipäkakku salaatinlehdillä, tuoreilla ja marinoiduilla herkkusienillä, fetajuustolla, yrteillä ja kirsikkatomaateilla. Saaristolaisleipäkakun leikkaamiseen kannattaa käyttää kakkulapion sijaan veistä, sillä saaristolaisleipä on perinteistä paahtoleipää huomattavasti tiiviimpää.

1+