Saaristolaisleipä


Perinteisiä reseptejä maakunnista: Etelä-Suomi

Maltainen saaristolaisleipä on klassikko ja omenamehuun tai kotikaljaan valmistettuna myös vegaaninen ja maidoton leipä. Maukkaaseen saaristolaisleipään sopivat monipuolisesti erilaiset täytteet ja leivän maku vain paranee leivontaa seuraavina päivinä.

laktoositon, maidoton, soijaton, kananmunaton, pähkinätön

Saaristolaisleipä
12
3 h
5 dl omenatäysmehua
2 dl Tuoppi Kaljamaltaita
2 dl Tuoppi Mämmi- ja leipämaltaita
1 pala (50 g) tuorehiivaa
2 dl kaura- tai vehnäleseitä
1 tl suolaa
2 dl siirappia
3 dl ruisjauhoja
6 dl vehnäjauhoja

Kuumenna omenamehu lähes kiehuvaksi. Mittaa maltaat leivontakulhoon ja kaada kuuma mehu päälle. Sekoita ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Murenna sekaan hiiva ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Sekoita joukkoon leseet, suola, siirappi ja jauhot. Taikina on hyvin pehmeää.

Laita taikina kahteen leipävuokaan ja anna kohota liinan alla tunnin verran. Kypsennä uunin alimmalla ritilätasolla 1 tunti 15 minuuttia. Anna jäähtyä liinan alla.

Saaristolaisleipä on parhaimmillaan vasta leivontaa seuraavana tai sitä seuraavana päivänä! Paistotuoreena leipää on hankala leikata.

Vinkki: Omenatäysmehun sijaan voit käyttää kotikaljaa tai piimää.

0