Saaristolaisleipä (ammattilaiset)


Perinteisiä reseptejä maakunnista: Etelä-suomi

Maltainen saaristolaisleipä on klassikko ja omenamehuun tai kotikaljaan valmistettuna myös vegaaninen ja maidoton leipä. Maukkaaseen saaristolaisleipään sopivat monipuolisesti erilaiset täytteet ja leivän maku vain paranee leivontaa seuraavina päivinä.

laktoositon, maidoton, soijaton, kananmunaton, pähkinätön

Saaristolaisleipä (ammattilaiset)
100
3h
5,000 kg omenatäysmehua
1,200 kg Tuoppi Kaljamaltaita
1,200 kg Tuoppi Mämmi- ja leipämaltaita
0,500 kg tuorehiivaa
0,540 kg kaura- tai vehnäleseitä
0,063 kg suolaa
2,800 kg siirappia
1,800 kg ruisjauhoja
3,900 kg vehnäjauhoja

Kuumenna omenamehu lähes kiehuvaksi. Mittaa maltaat kulhoon ja kaada kuuma mehu päälle. Sekoita ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Murenna sekaan hiiva ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Sekoita joukkoon leseet, suola, siirappi ja jauhot. Taikina on hyvin pehmeää.

Laita taikina kahteenkymmeneen leipävuokaan ja anna kohota liinan alla tunnin verran. Kypsennä uunin alimmalla ritilätasolla 1 tunti 15 minuuttia. Anna jäähtyä liinan alla. Saaristolaisleipä on parhaimmillaan vasta leivontaa seuraavana tai sitä seuraavana päivänä! Paistotuoreena leipää on hankala leikata.

Vinkki: Omenatäysmehun sijaan voit käyttää kotikaljaa tai piimää.

0