Saaristolaisleipä (ammattilaiset)

Perinteisiä reseptejä maakunnista: Etelä-suomi

Maltainen saaristolaisleipä on klassikko ja omenamehuun tai kotikaljaan valmistettuna myös vegaaninen ja maidoton leipä. Maukkaaseen saaristolaisleipään sopivat monipuolisesti erilaiset täytteet ja leivän maku vain paranee leivontaa seuraavina päivinä.

laktoositon, maidoton, soijaton, kananmunaton, pähkinätön

Saaristolaisleipä (ammattilaiset)
100
3h

Ainekset

5,000 kg
omenatäysmehua
1,200 kg
Tuoppi Kaljamaltaita
1,200 kg
Tuoppi Mämmi- ja leipämaltaita
0,500 kg
tuorehiivaa
0,540 kg
kaura- tai vehnäleseitä
0,063 kg
suolaa
2,800 kg
siirappia
1,800 kg
ruisjauhoja
3,900 kg
vehnäjauhoja

Ohje

Kuumenna omenamehu lähes kiehuvaksi. Mittaa maltaat kulhoon ja kaada kuuma mehu päälle. Sekoita ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Murenna sekaan hiiva ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Sekoita joukkoon leseet, suola, siirappi ja jauhot. Taikina on hyvin pehmeää.

Laita taikina kahteenkymmeneen leipävuokaan ja anna kohota liinan alla tunnin verran. Kypsennä uunin alimmalla ritilätasolla 1 tunti 15 minuuttia, 175 astetta. Anna jäähtyä liinan alla. Saaristolaisleipä on parhaimmillaan vasta leivontaa seuraavana tai sitä seuraavana päivänä! Paistotuoreena leipää on hankala leikata.

Vinkki: Omenatäysmehun sijaan voit käyttää kotikaljaa tai piimää.

Kokeile myös näitä