Perinteinen kaljavelli


Kaljavelli on Laihian perinneruoka. Perinteinen Laihian Maltaan kaljavelliresepti on kulkenut sukupolvelta toiselle. Sitä tarjoillaan joka syksy sadonkorjuun aikaan Elojuhlassa. Makean maltainen kaljavelli nautitaan suolaisen kotijuuston kera.

Perinteinen kaljavelli
10
30 min
1½ l hapanta kotikaljaa (tekeytynyt vähintään 2 vkoa, jopa 3?4kk)
1½ dl rusinoita
SUURUS
6 dl maitoa
10 rkl puolikarkeita vehnäjauhoja
1½ dl tummaa siirappia
5 rkl fariinisokeria
½ tl suolaa
300 g kotijuustoa

Kiehauta kotikalja ja rusinat.

Sekoita keskenään maito ja vehnäjauhot ja lisää suurus siivilän läpi kaljavellin joukkoon. Kiehauta. Lisää joukkoon siirappi, fariinisokeri ja suola.

Tarkista kaljavellin maku ja lisää tarvittaessa suolaa tai sokeria oman mieltymyksen mukaan. Kuutioi kotijuusto ja lisää kaljavellin joukkoon juuri ennen tarjoilua.

VINKKI! Kaljavellin voi tehdä myös valmiiseen Tuoppi-kotikaljaan. Vähennä silloin lisättävän sokerin määrää ja jätä siirappi kokonaan pois.

0