Nyhtölihakeitto
Nyhtölihakeiton liha kypsennetään kokonaisena ja revitään mureiksi paloiksi kypsennyksen jälkeen. Boquet garni maustaa nyhtölihakeiton maukkaan yrttisen liemen.
4
3 h
Ainekset
800 g
naudan lapaa tai muuta keittolihaa
3 l
vettä
1
boquet garni
2
sipulia
10
kokonaista mustapippuria
1 rkl
suolaa
2
valkosipulinkynttä
2
porkkanaa
1/2
juuriselleriä
1
palsternakka
600 g
perunaa
pieni pala purjoa
Vihreäkeiju timjamia
suolaa
mustapippuria myllystä
BOQUET GARNI
1/2 ruukku
Vihreäkeiju timjamia
1/2 ruukku
Vihreäkeiju salviaa
1/2 ruukku
Vihreäkeiju rosmariinia
1/2 ruukku
Vihreäkeiju lipstikkaa
5 cm pala
purjoa
1
laakerinlehti
20 cm
sidoslankaa
Ohje
Laita liha kattilaan kylmään veteen. Kuumenna hiljalleen kiehuvaksi. Kerää pinnalle kertynyt vaahto pois reikäkauhalla. Lisää boquet garni, sipuli lohkoina, pippurit ja suola. Hauduta miedolla lämmöllä noin 2 tuntia, kunnes liha on kypsää ja mureaa. Nosta liha syrjään ja siivilöi liemi kattilaan. Kuori ja pilko pieneksi kuutioksi porkkanat, selleri, palsternakka ja perunat. Keitä juureksia lihaliemessä noin 10 minuuttia ja lisää perunakuutiot. Revi juuresten kypsyessä liha reiluiksi paloiksi ja mausta lihapalat suolalla ja pippurilla. Lisää ne keiton joukkoon ja viimeistele nyhtölihakeitto siivutetulla purjolla ja tuoreella timjamilla.