Mäskileipä (ammattilaiset)


Perinteisiä reseptejä maakunnista: Etelä-Suomi

Mäskileipien maku syntyy kotikaljan valmistuksesta muodostuneesta mallasmäskistä. Maukkaan tumman leivän pinta voidellaan kypsennyksen jälkeen siirapilla.

soijaton, kananmunaton, pähkinätön

Mäskileipä (ammattilaiset)
72
2,5h
1,600 kg piimää
0,960 kg kaljamäskiä
0,200 kg tuorehiivaa
0,075 kg suolaa
0,840 kg siirappia
1,680 kg ruisjauhoja
1,700 kg vehnäjauhoja
0,180 kg rypsiöljyä
voiteluun siirappia ja tilkka kiehuvaa vettä

Lämmitä piimä ja mäski kädenlämpöiseksi. Murenna sekaan hiiva. Lisää suola ja siirappi. Sekoita.

Alusta taikina ruis- ja vehnäjauhoilla. Lisää loppuvaiheessa öljy. Taikinan tulee olla pehmeää, mutta leivottavaa. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.

Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle ja jaa kahteentoista osaan. Muotoile taikinapalat pitkulaisiksi leiviksi. Nosta leivät voideltuihin tai leivinpaperilla vuorattuihin leipävuokiin (vetoisuus noin 1,5 l). Anna kohota kaksinkertaisiksi (noin 40 minuuttia). Paista leivät uunissa 200 asteessa noin 40 minuuttia tai kunnes ovat kypsiä. Voitele kuumien mäskileipien pinta siirappi-vesiseoksella.

0