Mallastikut (ammattilaiset)


Perinteisiä reseptejä maakunnista: Etelä-Pohjanmaa

Mallastikut valmistuvat helposti vain muutamasta raaka-aineesta ja sopivat nautittavaksi esimerkiksi salaattien tai keittojen kera.

laktoositon, maidoton, soijaton, kananmunaton, pähkinätön

Mallastikut (ammattilaiset)
400
3h
0,300 kg Tuoppi Kaljamaltaita
2,000 kg kiehuvaa vettä
0,165 kg tuorehiivaa
1,625 kg vehnäjauhoja
0,270 kg öljyä

Mittaa maltaat yleiskoneen kulhoon ja kaada kiehuva vesi niiden päälle. Anna maltaiden turvota, kunnes neste on jäähtynyt kädenlämpöiseksi. Murenna sekaan hiiva ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää jauhot nesteeseen vähitellen. Vaivaa öljy sekaan jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa. Kun taikina on pehmeää, mutta irtoaa kulhon reunoilta, peitä taikinakulho liinalla ja anna taikinan kohota noin 30 minuuttia.

Jaa taikina kymmeneen osaan ja leivo kukin osa tangoksi ja leikkaa n. 40 osaan. Pyörittele palat sormen paksuisiksi tikuiksi ja nosta pellille leivinpaperin päälle. Anna kohota liinan alla uunin lämpenemisen ajan.

Paista tikkuja 200 asteessa 8–12 minuuttia. Säädä tarvittaessa uunin puhallusta pienemmälle tai laita esimerkiksi ruokaveitsiä painoksi leivinpaperin päälle, jotta mallastikut pysyvät pellillä kypsyessään.

Tarjoile mallastikut sellaisenaan tai valmista lisäkkeeksi dippi esimerkiksi maustamalla kermaviili Tuoppi Mämmi- ja leipämaltailla.

0