Mallassämpylät


Kotikaljan valmistuksesta siivilöity mallasmäski on erinomainen raaka-aine leivonnassa, joka kannattaa ehdottomasti hyödyntää. Maukas mallasmäski on näiden mehevien tummien mallassämpylöiden tärkein maun antaja.

Mallassämpylät
30
1,5 h
50 g hiivaa
4 dl vettä (tai maitoa tai piimää)
3 tl suolaa
1 dl siirappia
75 g margariinia
5 dl mallasmäskiä
1,2 kg vehnäjauhoja

Liota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää joukkoon suola, siirappi, sulatettu margariini, mallasmäski sekä puolet vehnäjauhoista. Vaivaa taikina tasaiseksi ja lisää loput vehnäjauhot vähitellen koko ajan vaivaten. Taikina on sopivaa, kun se irtoaa kulhon reunoista. Mikäli mallasmäski on hyvin valutettua ja kuivaa, riittää vehnäjauhoja hieman vähemmän.

Kohota taikinaa lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia.

Leivo taikina jauhotetulla alustalla pötköksi ja jaa noin 30 yhtä suureen osaan ja pyöritä sämpylöiksi. Kohota sämpylöitä pellillä leivinpaperin päällä 20 minuuttia.

Paista sämpylät 180-asteisessa uunissa noin 12-15 minuuttia.