Mallasbagelit

YHTEISTYÖ

Herkullisten bageleiden reseptin on kehittänyt Liisa Westerberg yhteistyössä Laihian Maltaan kanssa.

Mallasbagelit
8

Ainekset

6 dl
vehnäjauhoja
1 dl
Tuoppi Mämmi- ja leipämaltaita
2 tl
kuivahiivaa
1 ½ tl
suolaa
1 rkl
fariinisokeria
3 dl
Tuoppi Kotikaljaa
Keittämiseen
2 litraa
vettä
1 rkl
fariinisokeria
1 ½ tl
suolaa
Voiteluun
1
kananmuna
2 rkl
pellavasiemeniä

Ohje

Mittaa jauhot, maltaat, hiiva, suola ja sokeri kulhoon. Tee keskelle kuoppa ja kaada siihen huoneenlämpöinen kotikalja. Aloita taikinan alustaminen keskeltä ja ota vähitellen lisää jauhoja taikinaan. Vaivaa paksua taikinaa noin 10 minuuttia, jotta muodostuu hyvä sitko. Anna taikinan kohota liinan alla noin tunnin ajan.

Jaa kohonnut taikina kahdeksaan osaan. Pyörittele osat palloiksi. Paina pallon keskelle reikä ja suurenna sitä sormilla pyörittelemällä, jotta saat suuren rinkelin. Anna kohota leivinpaperilla vuoratulla pellille leivinliinan alla noin 30 minuuttia.

Kuumenna uuni 225 C:seen. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää siihen sokeri ja suola. Keitä bageleita noin 30 sekuntia per puoli. Nosta bagelit vedestä reikäkauhalla takaisin pellille. Voitele kananmunalla ja ripottele päälle pellavansiemeniä. Paista noin 15 minuuttia.

Tarjoile bagelit tuoreena tai anna jäähtyä ja säilytä pussissa. Bagelit sopivat myös pakastettavaksi. 

Tarjoiltaessa halkaise bagel ja paahda se rapeaksi leivänpaahtimessa tai uunissa. Kokeile täytteeksi esim. tuorejuustoa ja avokadoa, savulohta ja kananmunia tai leikkeleitä ja juustoa.

Kokeile myös näitä