Mallasässät (ammattilaiset)


Perinteisiä reseptejä maakunnista: Etelä-Pohjanmaa

Rapeat maltaiset kaneliässät ovat herkullista tarjottavaa kahvin kanssa. Mallasässät pyöritellään mallas-kaneli-sokeriseoksessa ennen paistoa.

soijaton, pähkinätön

Mallasässät (ammattilaiset)
396
3h
1,250 kg kohonnutta pullataikinaa
1,250 kg voita
1,275 kg sokeria
0,500 kg kananmunia / kananmunamassaa
1,300 kg vehnäjauhoja
0,500 kg perunajauhoja
0,600 kg Tuoppi Mämmi- ja leipämaltaita
0,020 kg soodaa
Pinnalle
0,120 kg Tuoppi Mämmi- ja leipämaltaita
0,120 kg kanelia tai inkivääriä
0,160 kg sokeria

Valmista mallasässät samalla kun leivot pullaa ottamalla 1,250 kg kohonnutta pullataikinaa mallasässien taikinan joukkoon. Vatkaa yleiskoneessa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmunat ja jatka vatkaamista hetki. Lisää joukkoon kohonnut pullataikina. (Taikinan saa helpoimmin sekoitettua yleiskoneen mela- tai K-vatkaimella). Sekoita keskenään jauhot, maltaat sekä sooda ja lisää taikinaan. 

Leivo taikinasta sormen paksuisia tankoja. Leikkaa tangot noin seitsemän senttimetrin pituisiksi paloiksi ja kierittele mallas-kaneli-sokeriseoksessa. Taita tangot ässän muotoon leivinpaperin päälle pellille. Paista kaneliässät uunissa 200 asteessa vaaleanruskeiksi noin kymmenen minuuttia.

Säädä tarvittaessa uunin puhallusta pienemmälle tai laita esimerkiksi ruokaveitsiä painoksi leivinpaperin päälle, jotta ässät pysyvät pellillä kypsyessään.