Laihian Maltaan puolukkainen syysleipä


Syysleipä mehevöitetään puolukkasurvoksella tai soseutetulla omenalla. Hiivaleipäjauhot ja puolukat tuovat happamuutta taikinaan ja hienoa makua syysleivälle antaa myös pomeranssin kuori. Kauniin kuvioinnin leipiin saat viiltämällä kohonneiden leipien pintaan erilaisia kuvioita ennen paistoa.

Laihian Maltaan puolukkainen syysleipä
15
2 h
1 dl Tuoppi Kaljamaltaita
5 dl vettä
75 g hiivaa
3 dl sokeroitua puolukkasurvosta tai omenasosetta
3 tl suolaa
½ dl siirappia
1 rkl pomeranssinkuorta
18 - 20 dl hiivaleipäjauhoja
100 g voita tai margariinia
Voiteluun
½ dl vettä
½ dl siirappia

Sekoita kaljamaltaat kiehuvaan veteen ja hauduta noin 15 minuuttia. (Voit hyödyntää taikinaan myös kotikaljan valmistuksessa syntyneen mallasmäskin). Jäähdytä seos kädenlämpöiseksi ja lisää joukkoon hiiva, puolukkasurvos ja mausteet. Alusta puolet jauhoista taikinaan ja lisää joukkoon sulatettu voi. Lisää loput jauhot ja vaivaa tasaiseksi taikinaksi. Kohota taikinaa lämpimässä paikassa noin 30 min. Muotoile jauhotetulla alustalla taikinasta kolme leipää ja kohota leivät leivinpaperin päällä pellillä uudelleen noin 20 minuuttia. Leikkaa terävällä veitsellä tai saksilla kuvioita kohonneisiin leipiin. Paista 175-asteisessa uunissa noin 35-40 minuuttia. Halutessasi leipiin makean kiiltävän pinnan voitele leivät lämpiminä siirappivedellä.

0