Hämäläinen perunalimppu


Perinteisiä reseptejä maakunnista: Etelä-Suomi

Hämäläinen perunalimppu on imeltämällä makeutettu leipä. Herkullisen rapea kuori kätkee sisäänsä mehevän maltaisen limpun.

laktoositon, maidoton, soijaton, kananmunaton, pähkinätön

Hämäläinen perunalimppu
12
12 h
2 (n. 150 g) perunaa
1 dl Tuoppi Kaljamaltaita
3 dl vettä
1 dl Tuoppi Mämmi- ja leipämaltaita
2 dl vehnäjauhoja
½ pkt (25 g) tuorehiivaa
½ dl vettä (hiivan kanssa)
½ dl siirappia
n. 5 dl ruisjauhoja
1 tl suolaa

Keitä perunat kuorineen kypsäksi. Kuori perunat kuumina ja survo taikinakulhossa karkeaksi soseeksi. Ripottele päälle kaljamaltaat. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja kaada perunasurvoksen ja maltaiden päälle. Anna jäähtyä hiukan ja sekoita joukkoon mämmimaltaat ja vehnäjauhot. Peitä liinalla tai kannella ja anna imeltyä huoneen lämmössä mieluiten yön yli.

Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen ja sekoita liemeksi. Kaada liemi perunaseokseen. Lisää siirappi, osa ruisjauhoista ja suola. Vaivaa taikinaa ja lisää ruisjauhoja, kunnes saat pehmeän, leivottavan taikinan. Peitä liinalla ja anna kohota tunnin verran.

Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle ja muotoile jauhojen avulla kaksi pyöreää limppua. Älä käytä jauhoja liikaa, ettei leivistä tule kovia. Nosta limput leivinpaperin päälle pellille ja anna kohota liinan alla 1–2 tuntia.

Paista 175-asteisessa uunissa noin tunti. Limput ovat kypsiä, kun pohjaa kumisee kevyesti koputettaessa. Anna perunalimppujen jäähtyä liinan alla.

Vinkki: Jos kypsennät limput vuoassa, kohota 2 tuntia ja kypsennysaika pitenee vartin verran.

0