Hämäläinen perunalimppu (ammattilaiset)


Perinteisiä reseptejä maakunnista: Etelä-suomi

Hämäläinen perunalimppu on imeltämällä makeutettu leipä. Herkullisen rapea kuori kätkee sisäänsä mehevän maltaisen limpun.

laktoositon, maidoton, soijaton, kananmunaton, pähkinätön

Hämäläinen perunalimppu (ammattilaiset)
100
12h
1,500 kg perunaa
0,600 kg Tuoppi Kaljamaltaita
3,000 kg vettä
0,600 kg Tuoppi Mämmi- ja leipämaltaita
1,300 kg vehnäjauhoja
0,250 kg tuorehiivaa
0,500 kg vettä
0,700 kg siirappia
3,000 kg ruisjauhoja
0,063 kg suolaa

Keitä perunat kuorineen kypsäksi. Kuori perunat kuumina ja survo yleiskoneen kulhossa karkeaksi soseeksi. Ripottele päälle kaljamaltaat. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja kaada perunasurvoksen ja maltaiden päälle. Anna jäähtyä hiukan ja sekoita joukkoon mämmimaltaat ja vehnäjauhot. Peitä liinalla tai kannella ja anna imeltyä huoneenlämmössä mieluiten yön yli.

Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen ja sekoita liemeksi. Kaada liemi perunaseokseen. Lisää siirappi, osa ruisjauhoista ja suola. Vaivaa taikinaa ja lisää ruisjauhoja, kunnes saat pehmeän, leivottavan taikinan. Peitä liinalla ja anna kohota tunnin verran.

Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle ja muotoile jauhojen avulla 20 pyöreää limppua. Älä käytä jauhoja liikaa, ettei leivistä tule kovia. Nosta limput leivinpaperin päälle pellille ja anna kohota liinan alla 1–2 tuntia.

Paista 175-asteisessa uunissa noin tunti. Limput ovat kypsiä, kun pohja kumisee kevyesti koputettaessa. Anna perunalimppujen jäähtyä liinan alla.

Vinkki: Jos kypsennät limput vuoassa, kohota 2 tuntia ja kypsennysaika pitenee vartin verran.

0