Helppo ja nopea janojuoma Tuoppi Kotisimalla


Helppo ja nopea janojuoma Tuoppi Kotisimalla

Tuoppi Kotisima laitetaan käymään kolme vuorokautta ennen vappua. Se sopii kuitenkin erinomaiseksi janojuomaksi ympäri vuoden.

Simalla on pitkä historia, sillä tarinoiden mukaan sitä juotiin jo antiikin Kreikassa. Viikingit pitivät simaa voimajuomanaan ja uskoivat sen nostavan taistelutahtoa. Alun perin sima valmistettiin hunajasta, vedestä ja mausteista tai yrteistä, myöhemmin mukaan lisättiin myös hedelmiä.

Suomessa simaa on valmistettu 1700-luvulta asti. Raaka-aineina olivat silloin sitruuna, vesi ja hunaja. Aluksi sima kuului vain harvojen herkkuihin, sillä raaka-aineiden kalleuden vuoksi juomaan oli varaa vain rikkaammalla kartanoväellä. 1800-luvulta eteenpäin sokerin käyttö yleistyi, jonka myötä sitä alettiin lisätä myös siman joukkoon. Kun raaka-aineiden hinta laski ja ne tulivat kaikkien saataville, yleistyi siman valmistus koko kansan keskuudessa. Sima on ollut Suomessa perinteistä kesäjuomaa. Sen nauttiminen aloitettiin vappuna, kesän kynnyksellä. Limonadien ja mehujen yleistyttyä se vakiintui hiljalleen juuri vappujuomaksi.

Lisää joukkoon vain vesi ja sokeri

Siman tekeminen kotona on helppoa. Valmistuksessa kannattaa hyödyntää Tuoppi Kotisimaa. Simajuomauutteesta saa tehtyä nopeasti raikkaan siman, joka on valmista juotavaksi kolmen vuorokauden jälkeen aloittamisesta. Pakkaus sisältää kolme simauutepussia, joiden lisäksi mukana on myös kuivahiivaa. Tuoppi Kotisiman lisäksi tarvitset siis vain vettä ja sokeria, halutessasi myös rusinoita. Jos teet samassa astiassa kerralla suuremman annoksen simaa, tulee hiivan määrää vähentää.

marinoitua broileria

Vaikka sima kuuluu erottamattomasti suomalaiseen vappuun, se sopii myös kesäiseen kahvipöytään ja janojuomaksi. Suomen satavuotisjuhlan kunniaksi suunnitellussa nimikkomenussa sima tarjoillaan alkupalojen kera. Simauutetta voi hyvin hyödyntää myös leivonnassa ja ruoanlaitossa. Vappusimasta yli jääneestä pussista saa sekoitettua esimerkiksi marinadin broilerille. Vatkaa simauutetta myös kakkutaikinan sekaan.

Herkullista simaa Tuoppi Kotisimasta

1 pussi simajuomauutetta
2 litraa vettä
2 dl sokeria
1 pussi kuivahiivaa (mukana pakkauksessa)
rusinoita

Sekoita pussillinen uutetta reilusti kädenlämpöiseen veteen (+40-42°C). Lisää sokeri ja sekoita hyvin. Ripottele pinnalle kuivahiiva. Anna käydä 24 tuntia huoneenlämmössä, pullota ja lisää rusinat. Säilytä viileässä. Sima on valmista kahden vuorokauden kuluttua. Nauti kylmänä. Lämmittämällä uutepussia lämpimässä vedessä saat uutteen helpommin pussista.

Tehdessäsi kahdesta pussista (4 l simaa) lisää 1 pussi hiivaa ja tehdessäsi kolmesta pussista (6 l simaa) lisää 2 pussia hiivaa.

Jaa resepti: