Sieniä ja makumielihyvää


Sieniä ja makumielihyvää

Umami on yksi ihmisen aistimista perusmauista makean, happaman, karvaan ja suolaisen lisäksi.

Yleisesti umamin kuvaillaan tuovan ruoalle hyvän maun ja japaninkielinen termi viittaakin ruokahalua herättävään makuun. Keinotekoisesti umamin makua lisätään ruokiin natriumglutamaattina, mutta luonnollisia umamin lähteitä ovat muun muassa tomaatit, soijakastike, punainen liha ja erilaiset sienet.

sieniä

Champin kasvatetut sienet ovat varsinaisia umami-pommeja. Kasvatetuissa sienissä on vähemmän kosteutta kuin metsäsienissä, joten niiden voimakas umamin maku nousee paremmin esille. Sienten umamipitoisuus ei myöskään kärsi kuumentamisesta, päinvastoin kypsentäessä ja nesteen haihtuessa sienten umamipitoisuus eli herkullinen maku vain korostuu.

Käsin pomittuja sieniä satakunnasta

Champin sienten kasvatuksessa mennään ekologisuus ja suomalaisuus edellä. Kaikki kasvatuksessa käytetyt raaka-aineet ovat suomalaisia. Sienten kasvualustana käytettävät oljet tulevat aina lähialueiden pelloilta pienentäen kasvatuksesta johtuvaa hiilijalanjälkeä. Champin sienten kasvatukseen tarvitaan jopa 500 000 kiloa olkea vuodessa. Myös kasvatuksessa tarvittavat kipsi, turve ja kananlanta tulevat lähialueilta. Käytetty kasvualusta laitetaan takaisin kiertoon ja se päätyy takaisin lähialueen pelloille maanparannusaineeksi.

sieniä3

Hygieenisyys ja tuoreus ovat Champin ideologian kulmakiviä. Kasvatettuja sieniä ei missään vaiheessa altisteta torjunta-aineille tai muille myrkyille. Sen sijaan panostuksella hyvään hygieniaan vältytään kasvitaudeilta. Sienet jopa poimitaan käsin suoraan rasioihin ja kuljetukset tapahtuvat keskitetysti keskusliikkeisiin ja tukkuihin, taaten sienten kulun sienimöistä suoraan lautaselle ilman säilöntäaineita.

Sieniherkut kesäpöytään

Sieni on tervetullut raikastus grillikauteen lihojen viereen. Sienet maistuvat herkullisilta sellaisenaankin grillattuna, mutta ruokaisamman vaihtoehdon saat valmistamalla sienillä täytetyn kesäkurpitsarullan herkullisella rouille-kastikkeella.

sieniä4

Rapujuhliin kuuluu tietyt perinteet, mutta sienillä saat uusia vivahteita tuttuihin lisukkeisiin. Alkupalaksi tarjoillaan usein etanoita, mutta meren herkut eivät ole aina kaikkien suosikki. Sienipannu tarjoaa kasvissyöjällekin mahtavan alkupalaherkun. Champ herkkusienet istuvat sopivasti etanapannun koloihin ja yrttivoi sopii makumaailmaan hyvin. Vaalea leipä on melkein tärkein pari ravuille. Leipään voi tuoda umamin makua lisäämällä taikinaan jumbo-herkkusieniä, hauskannäköinen leipä maistuu myös sellaisenaan voin kera.

sieniä5

Nautinnollista herkuttelukesää kaikille sieniherkkujen ystäville! Lisää reseptejä löydät täältä!


Jaa resepti: