Mämmin uudet maut


Perinteinen mämmi on saanut rinnalleen uusia makuja, joiden juuret juontavat suomalaisiin ruokaperinteisiin. Pyöreän pehmeän makuinen Perunamämmi ja kirpeän makea Marjamämmi saavat muutkin kuin mämmifanit polvilleen.

Perunamämmi on hämäläinen mämmierikoisuus, jonka makeus tulee imeltyneestä perunasta samaan tapaan kuin aidossa hämäläisessä perunalaatikossa. Mämmin imellyttämisvaiheessa löysään perunavelliin lisätään ruisjauhoja ja maltaita ja herkku on miltei valmis. Kymppi Perunamämmi on  valmistettu perinteisen ohjeen mukaan.

Marjamämmi on puolukasta ja rukiista valmistettu ympärivuotinen herkku, joka on lähtöisin Karjalasta. Marjamämmi on imelletty uuniruoka–se on ollut ehkä kaikkein kattavin ruokalaji Karjalan alueella. Marjamämmi valmistettiin perinteisesti imellyttämällä ruisjauhoista seos, joka kypsennettiin uunissa puolukkasurvokseen sekoitettuna. Marjamämmi ei liittynyt mitenkään pääsiäiseen vaan oli hyvin yleinen ruispohjainen ruoka, josta käytettiin nimeä mämmi. Kymppi marjamämmin ohjetta on hieman muutettu lisäämällä puolukan joukkoon mustikkaa ja vadelmaa.

Molemmat mämmiuutuudet ovat rovemämmejä, jotka löytyvät kauppojen pakastealtaista.

Mitä mämmi on?

Mämmi on ruisjauhoista ja–maltaista valmistettu makea perinneruoka. Kotimämmin valmistus on tänä päivänä harvojen hallussa, mutta suosittua esimerkiksi ulkosuomalaisten parissa. Samaa taitoa, tarkkuutta ja osin aistinvaraiseen arvioon perustuvaa ammattitaitoa tarvitaan mämmitehtaalla. Mämminkeittäjät ja-paistajat hallitsevat perinteisen tuotteen valmistuksen salaisuudet. Mämmisalaisuuksista voit lukea lisää tätä herkullista perinneruokaa käsittelevästä artikkelista.

Kärsivällinen kotikokki voi kokeilla mämmin valmistusta myös itse.

Kymppi-Maukkaat Oy on valmistanut Akaan Toijalassa mämmiä yli 50 vuotta alkuperäisen reseptin mukaan perinteisesti imellyttämällä ja paistamalla matalassa lämpötilassa. Perinteisin mämmi on Kymppi Luomu Mämmi, johon ei lisätä sokeria, vaan makeus on saatu aikaan perinteisellä imellytyksellä. Mämmi taipuu moneen ja siitä on kehitetty muun muassa mämmiannospikareita ja kerrosmämmejä.

Annospakattujen Kymppi kerrosmämmien uusina makuina ovat mokka ja sitruuna. Makeahko mämmi ja kermainen jälkiruokakastike löytyvät samasta pakkauksesta. Sitruuna kerrosmämmissä mämmiin on yhdistetty makean kirpeää sitruunakastiketta. Mokka kerrosmämmissä kahvinmakuinen ja pehmeän kermainen kastike peittää mämmin. Mokkamämmi on aromikas ”mämminkeittäjien” oma suosikki.

Mämmi sopii myös ruoanlaittoon

Mämmiperinne kietoutuu perinteisesti pääsiäisen ympärille, mutta nykyään mämmiä syödään ympärivuotisesti. Mämmiä syödään usein jälkiruokana sellaisenaan, mutta se toimii loistavasti myös terveellisenä aamu- ja välipalana. Mämmiä voi käyttää luovasti myös ruoanlaitossa ja leivonnassa. Mämmi sopii hyvin runsaiden liharuokien kastikkeisiin, kuten Karitsanpaistin glaseerauskastikkeeseen tai vaikka helpon välipalan, siemennäkkärin valmistukseen. Mämmi toimii hienosti myös jälkiruoissa. Perinteisen perunaleivoksen valmistus yksinkertaistuu Perunamämmin avulla ja Marjamämmi taas loistaa nopean herkkujälkiruoan kookoskinuskin parina.

Karitsanpaisti pääsiäiseen
mämmi näkkäri
Mämminäkkäri
Perunaleivos mämmistä
Kookoskinuski ja marjamämmi

 

Keväinen herkku saatavilla jo hyvissä ajoin ennen pääsiäistä

Kymppi Mämmi käynnistää sesongin viikolla kymmenen, jolloin viimeistään on oikea hetki aloittaa herkuttelu Kymppi Mämmillä. Uutuudet löytyvät kaupan pakastealtaista ja mämmin uudet käyttövinkit Lähiruokaamaalta-sivuilta. Mämmi on muutakin kuin makea jälkiruoka, se on täysjyvärukiinen ja kuitupitoinen aamiainen tai välipala. Valion koekeittiö testasi Kymppi Mämmi uutuuksia – kiehtovia ja innostavia reseptejä, joita nähdään myös Valion sivuilla ja sosiaalisessa mediassa kevään aikana.

Vuoden 2018 Kymppi Mämmi uutuudet:

Kymppi 500g Marjamämmi
Kymppi 500g Perunamämmi
Kymppi 130g Mokka Kerrosmämmi
Kymppi 130g Sitruuna Kerrosmämmi


Jaa resepti: