Mämmi on pääsiäisen perinneherkku


Suomalaista perinneruokaa mämmiä lapataan lautasille erityisesti pääsiäisenä. Suomalaisesta täysjyvärukiista tehdyillä Kymppi Mämmeillä pääsee kuitenkin herkuttelemaan ympäri vuoden.

Ruisjauhoista ja -maltaista imellyttämällä valmistettu mämmi on yksi pääsiäisen tärkeimmistä ruokaperinteistä. Pääsiäismämmi on ollut alkujaan paastonajan ruokaa, jolla herkuteltiin pitkäperjantaina. Silloin nautittiin aina vain kylmää ruokaa, sillä päivä oli liian pyhä ruoan valmistamiseen saati tulen tekemiseen.

Mämmin monet maut

Mämmi valmistetaan imellyttämällä, lyhyellä keittämisellä, pitkään ja matalalla lämmöllä paistamalla ja lopulta vielä jäähdyttämällä. Harva kuitenkaan valmistaa sitä kotona: teollisesti valmistettua mämmiä myydään reilut pari miljoonaa kiloa vuodessa. Mämmien valmistuksessa on myös alueellisia eroja. Kaikille tuttu mallasmämmi on osa läntistä ruokakulttuuria, ja siihen käytetään aina ruisjauhojen lisäksi myös maltaita. Meille kaikille tuttu mämmi on saanut alkunsa lännessä yleistyneestä rukiinviljelystä ja maltaiden teosta. Savuhormilliset leivinuunit mahdollistivat uunissa kypsennetyn mämmin valmistamisen.

Hapanmämmi puolestaan on vanha karjalainen herkku. Sen tekemiseen ei käytetä lainkaan maltaita. Karjalassa marjamämmi on yleisin, ja sen joukkoon sekoitetaan puolukkasurvosta. Marjamämmi ei liittynyt mitenkään pääsiäiseen vaan oli hyvin yleinen ruispohjainen ruoka, josta käytettiin nimeä mämmi.

Perunamämmi puolestaan on hämäläinen erikoisuus. Sen tekeminen aloitetaan valmistamalla löysä perunavelli survomalla kypsiä perunoita keitinveteen. Löysään perunavelliin lisätään ruisjauhoja ja -maltaita. Perunamämmi valmistetaan samalla tavalla kuin mallasmämmi, mutta sen maku on pyöreän pehmeä.

Kymppi Mämmi
Kymppi Mämmi

Laihian Mallas on mallastanut ruista vuodesta 1910 asti. Mämmin teollinen valmistus aloitettiin vuonna 1966 Toijalan kylässä. Kymppi Mämmi valmistetaan suomalaisesta täysjyvärukiista ja mukana ovat kaikki rukiin B-vitamiinit ja hivenaineet. Mämmit valmistetaan perinteisesti imellyttämällä ja paistetaan ropeessa arinauunissa. Kauniin värinsä ja arominsa Kymppi Mämmit saavat ruismaltaasta. Vaihtoehtona on myös Luomu Mämmi, johon ei ole lisätty lainkaan sokeria: makeus on saatu aikaan perinteisellä imellytyksellä.

Hyödynnä mämmiä ruoanlaitossa

Kymppi Mämmit löytyvät kaupan pakastealtaasta. Rove on kuluttajille se tutuin mämmipakkaus. Vaihtoehtoja kuitenkin löytyy, sillä annospakattu Pikari Mämmi sopii esimerkiksi pieniin talouksiin. Se myydään 100 g pakkauksessa, johon on jätetty tilaa kerman tai maidon sekä sokerin lisäämiseen. Lisäksi valikoimassa on Kymppi Kerrosmämmit, joissa maistuvat vanilja,mokka ja sitruuna.

Mämmi on erinomainen herkku sellaisenaan syötäväksi, mutta päälle voi kaataa tilkan maitoa tai kermaa ja vaikka sokeria. Mämmiä voi kuitenkin hyödyntää myös ruoanlaitossa. Valmista siitä esimerkiksi herkullinen mutakakku tai jäädyke ja lisää saaristolaisleipätaikinan joukkoon. Pääsiäisateria kruunataan laseihin annosteltavalla mämmi-lakritsijälkkärillä.

mämmivinkit


Jaa resepti: