Mämmi on todellista superfoodia


Mämmi on todellista superfoodia

Mämmi on tunnettu kuitupitoisena herkkuna jo ennen keskiaikaa, jolloin mämmiä syötiin erämatkoilla imelänä ruisjauhopuurona.

Vasta keskiajalla mämmistä tuli pitkäperjantain paastoruoka ja sittemmin pääsiäisen ykkösherkku. Mämmi tehtiin entisaikaan alusta loppuun kotona, jolloin tekijältä vaadittiin huolellisuutta ja taitoa. Ajoitus oli kaikki kaikessa ja oli tärkeää saada ruisjauhoista, ruismaltaista ja kuumasta vedestä tehty seos imeltymään heti kiirastorstain aamuna. Kun seos oli imeltynyt, se laitettiin jäähtyneenä tuohiropeisiin ja paistettiin uunissa miedossa lämmössä usean tunnin ajan. Herkku nautittiin sellaisenaan, leivän kanssa tai kerman ja sokerin kera. Harvemmassa kotikeittiössä imellytetään enää itse, mutta Kymppi Maukkaat Oy:n tehtaassa mämmi valmistetaan edelleen perinteisin menetelmin ajan kanssa.

Taivutus on taitolaji – rove, ropeen, rovetta, ropeeseen …

Mämmi, tuo suomalaisten rakastama rukiinen erikoisherkku herättää suuria tunteita – ihastuttaa enemmän kuin vihastuttaa. Alkujaan mämmirove oli tuohinen, nykyisin mämmin paisto- ja myyntirasia on sitä jäljittelevä kartonkirove. Rove ei ole mitta eikä määrä vaan Mämmirove on ”rasiallinen mämmiä”. Ropeessa myytävä Kymppi Mämmi on pitänyt pintansa vuosikaudet palaten joka vuosi odotettuna herkkuna pääsiäisen juhlapöytään.

mämmi2

Mämmi on ihan kymppi

Suosio perustuu mämmin puhtaisiin, suomalaisiin raaka-aineisiin. Mämmimaltaan tarkat laatukriteerit pitävät mämmin vuodesta toiseen yhtä herkullisena. Mämmiin käytetään ainoastaan suomalaista ruista ja se valmistetaan perinteisesti imellyttämällä. Mämmiä on tehty tutuksi muun muassa mämminsyönnin maailmanmestaruuskilpailuilla ja joka vuosi se lievittää koti-ikävää Suomen Merimieskirkoissa maailmalla.

mämmi3

Mämmifanien huutoon on vastattu ja perinteisen mämmin rinnalle on kehitetty uusia erilaisia mämmituotteita. Tarjolla on esimerkiksi luomumämmiä, mämmiannospikareita ja kerrosmämmejä, makuina vanilja ja kinuski-kaakao. Akaan Toijalassa on valmistettu mämmiä jo 50 vuotta ja juhlavuoden kunniaksi tuoteperheeseen kehitettiin asiakkaiden toiveesta uutuus, Mämmijäätelö.

mämmi4

Mämmijäätelö vastasi kuluttajien huutoon

Jo vuosien ajan pääsiäisen reseptivinkeissä mämmi on yhdistetty jäätelöön. Mämmin makuprofiiliin (vahva, maltainen, rukiinen, makea, kypsynyt, aromikas) sopii jäätelön viileys ja ”maidon” maku. Perinteisesti Mämmin makuparit ovat maito, kerma, vaniljakastike ja jäätelö. Idean takana on kuluttajatutkimus, jossa kuluttajien toiveita kysyttiin. Kymppi-Maukkaat haluaa kehittää perinteisen mämmin rinnalle uutuuksia.

Kymppi Mämmi valmistetaan perinteisin menetelmin: imellytys, mieto ja pitkä kypsennys sekä jäähdytys. Samalla tavalla yhteistyökumppanimme kunnioittaa jäätelön valmistuksen käsityöperinnettä ja suomalaisia raaka-aineita. Caminiton jäätelömestarin avulla olemme löytäneet uniikin maun Kymppi Mämmijäätelölle.

mämmi5

Kymppi-Maukkaat kehitti mämmipohjan, joka sovitettiin yhteen jäätelön kanssa. Mämmijäätelöstä valmistettiin muutamia koe-eriä, tuotekehittäjä Pasi Alanko haki oikeaa makumaailmaa uudelle tuotteelle. Mämmi jakaa mielipiteitä, joten jäätelökin sai osakseen vaihtelevaa palautetta. Mämmijäätelön tullessa markkinoille järjestettiin kaupoissa maistatuksia ja makutestejä. Maistatuksissa roolit kääntyivät jopa päälaelleen ja mämmifanit eivät fanittaneetkaan uutuutta, kun taas mämmiä ennen vältelleet kuluttajat yllättyivät positiivisesti mämmijäätelön raikkaasta mausta.

Raati vastasi makuelämykseen mm. seuraavilla kommenteilla:

”Onpa jännää, toffeen makuista, hyvää lapset tykkää”

”differenttiä, mutta liian lightia”

”imelätä on”

”veikeän makuista, suklaista, hyvää, makeaa”

Mämmijäätelö on hyvää sellaisenaan, mutta sopii hyvin myös erilaisten jälkiruokien kyytipojaksi. Kokeilemisen arvoinen yhdistelmä on esimerkiksi marjaisat köyhät ritarit mämmijäätelöllä kruunattuna.

Tuotekehityksen takataskussa nippu ideoita

Tuotteita kehitetään jatkuvasti tehtaan yhteydessä sijaitsevassa tuotekehityskeittiössä ja laboratoriossa. Alanko testaa uusia makuyhdistelmiä ja laittaa tuotantoon parhaimmat maut. Keittiössä kehitellään mämmituotteiden lisäksi mm. Kympin laatikkoruokia ja säilykkeitä. Alanko seuraa trendejä ja kulutustottumuksia ja toimii niiden mukaan. Hyvä esimerkki on kasvishernekeitto, joka antaa osaltaan vaihtelua kasvaneeseen kasvisruokatrendiin.

Takataskusta löytyy paljon uusia tuotteita perinteisten rinnalle ja ideat toteutetaan heti kun ajankohta tuntuu oikealta. Tutut tuotteet pysyvät suosiossa maun lisäksi arvomaailmansa takia, sillä kaikki tuotteet ovat mahdollisuuksien mukaan suomalaisista raaka-aineista ja suomalaisella työllä valmistettuja laatutuotteita.


Jaa resepti: