Kotikalja rakastui rosmariiniin


Kotikalja rakastui rosmariiniin

Mihin on kadonnut perinteinen kaljavelli? Entä vanha kunnon eväsruoka talkkuna?

Puurot olivat entisaikaan tavallista arkiruokaa ja yleinen herkku oli kaljasta kiehautettu, jauhoilla suurustettu kaljavelli. Kaljavelli on säilynyt paikallisena erikoisuutena, kun taas kaurasta, ohrasta ja herneistä valmistetulle talkkunalle on löytynyt uusia käyttötapoja.Terveellistä talkkunajauhoa voi käyttää leivonnassa, ruoanlaitossa tai vaikka välipalana sekoittamalla talkkunajauhoja itse tehtyyn viiliin. Viilin päällä maistuu rapea uunissa nopeasti valmistuva granola, johon talkkunajauhot tuovat pehmeän makuvivahteen.

kotikalja2

Suomalainen kotikalja on pysynyt juhlapöytien suosittuna ruokajuomana ja nykyään juoma on nousemassa myös nuoremman väestön suosioon limujen haastajaksi. Raikas juoma on terveellinen ja vähäkalorinen, eikä se sisällä lainkaan keinotekoisia makuaineita. Kaljamallasta on aina käytetty leivonnassa, mutta se sopii erinomaisesti myös ruoanlaittoon. Kotikaljalla saa makua esimerkiksi lihamarinadiin tai lihapyöryköihin. Kesän juhlapöydän raikastavat modernit kotikaljat, jotka on maustettu karpalolla, rosmariinilla, sitruunalla ja chilillä.

kotikalja3

pellolta pöytään – kotikalja suomalaisesta viljasta

Laihian Mallas Oy valmistaa Tuoppi-tuotteita, jotka valmistetaan kotimaisesta lähiviljelijöiden viljasta.  Tuoppi Kotikaljojen lisäksi kaupoista löytyy Mallasmestarin saaristolaisleipä jauhoseosta, Suomen ensimmäistä energiajuomaa Vita Novaa, Talkkunajauhoa sekä kausituotteena Kotisimaa.

kotikalja4

Tuoppi tuotteissa käytettävää ruismallasta on valmistettu jo 1910-luvulta lähtien ja hyväksi todettu resepti on pysynyt samana vuosien saatossa kulkien perimätietona sukupolvelta toiselle. Tuopin tuotteet kunnioittavat vanhoja ruokaperinteitä aidoilla ja perinteisillä suomalaisilla mauilla.  Tuotteiden maku on puhdas ja teeskentelemätön, kuten ruisleipä jonka makuun ei ikinä kyllästy.

kotikalja5

Perinteisen kaljamaltaan rinnalle on kehitetty arkea helpottava kotikaljauute. Uute on kätevä tapa valmistaa kuohuva ruokajuoma, lisäksi tarvitaan vain vettä ja sokeria. Kotikaljaa on saatavana myös valmiina juomana, joka palvelee hyvin nykykuluttajan tarpeita. Valmis kotikalja on saanut asiakkailta positiivista palautetta sen puhtaasta mausta.

Uudet tuotteet helpottavat kuluttajien arkea

Tuotekehityspäällikkö Henrietta Gullman kertoo tuotekehittelyn sisältävän paljon trendien ja kuluttajien käyttäytymisen seuraamista, jotta osataan vastata kuluttajien tarpeisiin. Arkea helpottaville tuotteille löytyy nykyään kysyntää, koska ihmiset arvostavat nopeutta ja käytännöllisyyttä ruoanlaitossa. Nykykuluttaja vaatii silti aitoja ja herkullisia makuja.

kotikalja6

Valmiin kotikaljan lisäksi kysyntää vastaava tuote on uusi Mallasmestarin Saaristolaisleipä jauhoseos, josta saa valmistettua mehukkaan saaristolaisleivän helposti, tuotteeseen lisätään vain vesi. Pakkaus sisältää kaiken tarpeellisen mitä leivontaan tarvitaan, jopa paistovuoan. Kauppojen jauhohyllystä löytyvä Saaristolaisleipä jauhoseos on kätevä tuote mökkeilijöille ja veneilijöille. Eräs retkeilijä on kertonut valmistavansa leivän nuotiolla suoraan pannussa, joten käyttötavoissa vain mielikuvitus on rajana.

kotikalja7

Perinteiset suomalaiset maut tulevat jatkossakin pysymään Tuoppi-tuotteiden kulmakivinä ja uusien tuotteiden inspiraation lähteinä. Helppokäyttöiset tuotteet ja uudenlaiset käyttötavat ovat nousussa. Mallas tuo herkullisen lisän leivontaan sekä ruoanlaittoon ja valmiita tuotteita tuunataan oman näköisiksi herkuiksi. Hyvä esimerkki on perinteinen jälkiruokasuosikki porkkanajuustokakku, joka saa uuden jännittävän makuvivahteen kaljamaltaasta. Kokeile ja ihastu!

Katso kaikki kotikalja-reseptit täältä!


Jaa resepti: