Herkkuja lähipelloilta


Herkkuja lähipelloilta

Kaikki haluavat syödä puhdasta, lähellä tuotettua ruokaa. Tuoteviidakko saattaa kuitenkin iskeä vasten kasvoja eikä tuotteen alkuperästä ole aina helppo saada selvää.

Lähiruoka on käsitteenä melko laaja ja epätarkka, joten tuottajilla on suuri vastuu. Yksinkertaistaen lähiruoka tarkoittaa lähellä tuotettua ruokaa, jonka alkuperä, tuottaja ja valmistaja tunnetaan. Lähiruoan tärkeimpiä ominaisuuksia ovat ruoan tuoreus, puhtaus ja jäljitettävyys. Pakkauksista kannattaa bongata esimerkiksi Sirkkalehtimerkki ja Ruokaaomastamaasta-merkki, jolloin ollaan oikeilla jäljillä.

Laihian Mallas Oy:n tuotteet tulevat läheltä. Pitkän historian omaava yritys on laajentunut pienestä mallastehtaasta kansainväliseksi elintarvikeyhtiöksi, joka tuottaa kalja- ja mämmimaltaan lisäksi mm. säilykkeitä, kasvihuonetuotteita sekä sieniä. Keskenään erilaisissa tuotteissa kiteytyy kaikissa perusajatus Suomessa tuotetusta puhtaasta ruoasta. Myös perinteiset valmistusmenetelmät ja pitkä historia ovat pysyneet yrityksen kivijalkana, jolle on ollut helppo rakentaa.

Ensimmäinen mallastamo

Mistä kaikki alkoi?

Miettylän kylän sydämessä sijaitsevan maatalon pihassa tapahtui syksyllä 1909 onnekas vahinko, joka johti merkittävän yhteistyön alkuun. Kahran talon hevoset karkasivat läheisen Paavolan tilan maille sotkemaan ja syömään pihalle jätettyjä kauralyhteitä. Kahra lähti nöyrästi sopimaan asiasta ja palasi pahoittelumatkaltaan tuore yritys hyppysissään.

Paavola oli päivitellyt pitkää työmatkaansa Mustasaaressa sijaitsevalle Melinin kaljatehtaalle, mutta ei halunnut lopettaa, sillä piti työstään ja tunsi maltaiden valmistuksen periaatteet hyvin. Kahralta löytyi ratkaisu; rakennetaan mallastehdas omaan pitäjään! Hevosten sotkut oli kädenpuristuksella unohdettu ja menestystarina sai alkunsa nimellä Laihian Mallastehdas, Kahra & kumppanit.

Laihian Mallas prosessilaitos

100 vuoden kehitys

Tehdas perustettiin rehevään Laihianjokilaaksoon, Sahanluoman varteen. Ensimmäisenä vuonna tehdas tuotti 14 000 kg ohramallasta ja 2000 kg ruismallasta. Seuraavina vuosina tuotannon laajuus vakiintui 60 000 kiloon, joka koostui tasaisesti ruis- ja ohramaltaasta. Mallastehdas koki monia vaikeuksia, kuten sota-ajan säännöstelyn ja pahan tulipalon vuonna 1922, mutta mallastehtaan tuotanto vakiintui 200 000 kiloon vuodessa uuden tehtaan rakentamisen myötä vuonna 1923.  Maltaita tuotettiin kaljatehtaille, tukkuliikkeille ja  kaupoille.

Tuotannon kasvaessa edelleen, oli rakennettava uusi isompi tehdas. Palattiin takaisin juurille Miettylään. Mallastehdas toi perinteisen kotikaljan rinnalle kotikaljauutteen, joka toi helpotusta ihmisten arkeen. Laihialle rakennettiin myös oma mallasuuttamo kysynnän kasvun myötä.

Nykyään Laihian Maltaan tuotteita valmistetaan kuluttajille sekä elintarvike- ja leipomoteollisuudelle. 1980-luvun lisäainekeskustelun myötä Laihian mallastehtaalla korostettiin tuotteiden puhtautta ja erikoistumista kapeille aloille massatuotteiden ja hintakilpailun sijaan. Ulkomaankaupassa Laihian Maltaan kilpailuvalttina on aina ollut nykyaikainen teknologia sekä suomalaisen raaka-aineen puhtaus. 

Laihian Mallas mallassali

Yrityksen huima kasvu

Nykyään Laihian Maltaalla on Akaassa Kymppi-Maukkaat Oy:n 20000 m2 tehdas, jossa valmistetaan mämmien lisäksi säilykkeitä, pakastetaikinoita ja leivontapakasteita, joululaatikoita, kastiketiivisteitä sekä jäätelövohveleita. Henkilöstön määrä on kasvanut huimaa vauhtia, pelkästään Laihialla työskentelee 50 henkilöä.  Koko konserni työllistää yhteensä noin 150 henkilöä ja osakkuusyhtiöt toiset 150.

Yrityksen peruskivijalka, Laihian mallastehdas on pysynyt sadan vuoden ajan kiinteänä osana Miettylän kylää. Laihialla panostetaan viljan käsittelyn ja prosessoinnin tehokkuuteen sekä automatisointiin. Kansainvälinen kilpailu edellyttää kustannustehokkaan toiminnan lisäksi myös kapasiteetin jatkuvaa kasvattamista. Toijalassa sijaitseva Kymppi-Maukkaat Oy kuuluu myös Laihian Mallastehtaan omistukseen. Laihian Maltaalla on kasvihuonetoimintaa Virossa sekä nykyisin myös Suomessa Honkajoella.

Pelto

Sato suoraan lähipelloilta

Hyvänä satokautena mallastehdas saa kaiken rukiinsa Laihialta ja lähiympäristöstä, mallasohran saatavuus on pysynyt sopimusviljelijöiden ansiosta hyvänä. Laadunseuranta on tärkeä osa tehtaan toimintaa ja laaduntarkastus ulottuu aina raaka-ainetoimittajiin saakka.  Laboratorio tarkkailee laatua testaamalla kaikkien tuotantoerien tuotteet ja pakkaukset.

Laihialla ollaan tietoisia elintarviketeollisuuden kuormituksesta ympäristölle, joten Laihian mallas on rakennuttanut yhdessä Laihian kunnan kanssa biokaasulaitoksen, joka muuttaa tehtaan biojätteen ja jätelietteen mullaksi ja kaasuksi.

Pellolta tulevat tuotteet ovat myös terveellisiä, sillä mallastaminen lisää jo ennestään terveellisen rukiin terveysvaikutuksia. Rukiin B-vitamiinipitoisuus ja foolihapon määrä nousevat mallastamalla. Mämmi on siis todellista superfoodia.

Laihian Mallas prosessilaitos

Rohkeasti kohti uutta

Yrityksen pitkä historia kertoo pohjalaisesta yritteliäisyydestä ja sitkeydestä. Yritys on pysynyt saman suvun omistuksessa siirtyen sukupolvelta toiselle. Yritykselle on tunnusomaista yhteistyö eri alojen toimijoiden kanssa ja toiminnan jatkuva kehittyminen.  Vaikka perusasiat mämmi- ja kaljamallas ovatkin pysyneet matkassa koko ajan, on mukaan tarttunut laaja kattaus keskenään erilaisia tuotteita. Kaikissa tuotteissa tiivistyy kuitenkin ajatus lähiruoasta; suomalaista, lähellä tuotettua ja puhdasta.

Koko Laihian Mallas Oy:n toimintaa määrittelee ennakkoluulottomuus ja uskallus. Pienestä kylästä on ponnistettu maailmanlaajuisille markkinoille, niin että jalat ovat pysyneet kuitenkin tiukasti maassa. Kasvusta ja uudistumisesta huolimatta periaatteista on pidetty kiinni. Tärkeinä asioina pysyvät tuotannon puhtaus, kotimaisuus, korkea laatu ja osaava henkilöstö.

Rouhittu ruismallas

 


Jaa resepti: