Gluteeniton kotikalja maistuu kuin kotona tehdyltä


Uusi gluteeniton Tuoppi Kotikalja käy niin janojuomaksi kuin ruoanlaittoonkin. Perinteisesti käymisteitse valmistetussa juomassa on aito ja alkuperäinen kotikaljan maku.

kotikalja

Syksyllä 2015 kauppoihin saapuneet Tuoppi Kotikaljat saavat tänä keväänä uudet etiketit. Tuotteelle on  nyt myönnetty Keliakialiiton merkki, joten kotikaljalla pääsevät jatkossa herkuttelemaan huoletta myös gluteenitonta ruokavaliota noudattavat. Jo Tuoppi Kotikaljan tuotekehitysvaiheessa tavoitteeksi otettiin gluteenittomuus, mutta merkin saaminen oli oma prosessinsa.

– Jotta saimme käyttää etiketissä gluteenittomuudesta kertovaa merkkiä, vaati Keliakialiitto ensin viiden erän tekemistä. Niistä jokaisesta analysoitiin gluteenittomuus. Tuote on siis jo pitkään ollut gluteeniton, mutta vasta nyt saamme ottaa merkin käyttöömme, Laihian Mallas Oy:n Henrietta Gullman kertoo.

Jatkossakin Laihian Mallas Oy lähettää jokaisesta tuotantoerästä näytteen analysoitavaksi ulkopuoliselle taholle. Se ei ole pakollista, mutta yritys haluaa näin varmistaa asiakkaille tuotteen sataprosenttisen gluteenittomuuden.

Kotikalja kuin kotona tehty

Gluteenittoman Tuoppi Kotikaljan tuotekehitysprosessi oli haastava. Vajaan litran kokoisessa pullossa myytävä, aidon oikean kotikaljan makuinen tuote valmistetaan perinteisesti käymisteitse, samaan tapaan kuin kotikeittiöissäkin.

– Pullotettavan kotikaljan tekeminen oli vaativaa ja jouduimme tekemään monta koeajoa ja harjoitusta. Kun juomaa tehdään isossa mittakaavassa, tulee eteen uusia haasteita jokaisessa työstövaiheessa. Juoman luontainen makeus piti saada säilymään ja käymisprosessi pidettyä hallinnassa, mikä oli välillä vaativaakin.

Tuoppi Kotikalja valmistetaan Tuopin mallasuutteesta, eli samasta raaka-aineesta, jota myydään kuluttajillekin. Maanantaina aloitetut juomat päästään pullottamaan perjantaina. Tuoppi Kotikalja on kotimainen Joutsenlipputuote, jonka aito maku saadaan suomalaisesta ruismaltaasta.

Kevyt ja vähäkalorinen janonsammuttaja

Joulu, kesä ja juhlat ovat kotikaljan suurimpia sesonkeja. Perinteisesti sitä on juotu runsaasti kesäkuumalla heinänteon aikaan. Tuoppi Kotikalja sopii kuitenkin erinomaisesti myös arkeen ruoka-, jano- ja saunajuomaksi. Kotikalja on terveellinen vaihtoehto limsalle tai mehulle, sillä siinä on kaloreita vain 22 desilitraa kohden.

Hyödynnä kotikaljaa myös ruoanlaitossa, marinoinnissa, leivonnassa ja juomasekoituksissa. Kokeile Tuoppi Kotikaljaa esimerkiksi lihamarinadiin, lihapullille sopivaan ruskeaan kastikkeeseen tai valmista siitä kotikaljapapu-kurpitsakulho.


Jaa resepti: