Laihian Mallas -logo
  • Etusivu
  • Reseptit
  • Lähiruokauutisia
  • Ammattilaisille

Sieniliemi -umamin salaisuus

24.02.2025

Umami – maun syventäjä arjen ruokiin

Umami on maku, jota ihmiset alitajuisesti kaipaavat – se tuo ruokiin syvyyttä ja täyteläisyyttä. Umami tunnetaan ruokahalua ja makuaistia stimuloivana viidentenä perusmakuna, joka vahvistaa ruoan makumaailmaa ilman ylimääräistä suolaa. Lisäksi herkkusienet sisältävät B-vitamiineja, kaliumia ja antioksidantteja, jotka tukevat immuunijärjestelmää ja aineenvaihduntaa.

Sieniliemi – keittiön helmi

Lauri Kaivoluoto on kehittänyt täydellisen herkkusienipastan umamisella sieniliemellä, joka tuo esiin sienien luonnollisen syvyyden ja täyteläisen maun. Tämä liemi ei kuitenkaan rajoitu pelkästään pastaruokiin – sen voi hyödyntää myös risotoissa, pataruoissa ja kastikkeissa, tuoden niihin luonnollista syvyyttä ja herkullisuutta. Lauri Kaivoluodon kehittämä resepti on modernin slow food -ajattelun ja kestävän gastronomian ytimessä.

SIENILIEMI
200 g Champ ruskea herkkusieniä
2         valkosipulin kynsi
5 dl     vettä
1 tl      suolaa
0,5 dl soijakastike
  1. Paahda kokonaisia sieniä ja valkosipulinkynsiä kattilassa pari minuuttia.
  2. Lisää vesi ja kiehauta.
  3. Keitä miedolla lämmöllä n. tunti.
  4. Siivilöi sienet ja valkosipulit pois liemestä ja keitä lientä kasaan kunnes sitä on jäljellä n puolet.
  5. Lisää suola ja soijakastike.
  6. Kaada valmis sieniliemi puhtaaseen astiaan (esim, lasipurkki, jossa tiivis kansi). Sieniliemi säilyy kylmässä noin kuukauden ja voit käyttää sitä esim. risotossa, kastikkeissa tai keitoissa.

Kokeile Laurin sienipastareseptiä itse ja ihastu herkkusienten luonnolliseen umamiin

Viimeisimmät artikkelit

  • Kunniamaininta vuoden Gluteeniton tuote kilpailussa
  • Sieniliemi -umamin salaisuus
  • Honkatarhat ja Kirkkokallion ekoteollisuuspuisto: Kiertotalouden sydän
  • Champ portobellot – kahden sienen pakkauksessa
  • Yrtit flunssakauden apuna
  • Joulun sienisalaatit
  • Talven maistuvimmat sienipiirakat
  • Punajuurilaatikko: suomalaisen ruokakulttuurin helmi
  • KYMPPI KORJASI SADON – satokauden uutuuslaatikot
  • KYMPPI KORJASI SADON – uutuustuotteilla helposti lisää kasviksia ruokavalioon

2016 © Laihian Mallas Oy