Sieniliemi -umamin salaisuus
24.02.2025Umami – maun syventäjä arjen ruokiin
Umami on maku, jota ihmiset alitajuisesti kaipaavat – se tuo ruokiin syvyyttä ja täyteläisyyttä. Umami tunnetaan ruokahalua ja makuaistia stimuloivana viidentenä perusmakuna, joka vahvistaa ruoan makumaailmaa ilman ylimääräistä suolaa. Lisäksi herkkusienet sisältävät B-vitamiineja, kaliumia ja antioksidantteja, jotka tukevat immuunijärjestelmää ja aineenvaihduntaa.
Sieniliemi – keittiön helmi
Lauri Kaivoluoto on kehittänyt täydellisen herkkusienipastan umamisella sieniliemellä, joka tuo esiin sienien luonnollisen syvyyden ja täyteläisen maun. Tämä liemi ei kuitenkaan rajoitu pelkästään pastaruokiin – sen voi hyödyntää myös risotoissa, pataruoissa ja kastikkeissa, tuoden niihin luonnollista syvyyttä ja herkullisuutta. Lauri Kaivoluodon kehittämä resepti on modernin slow food -ajattelun ja kestävän gastronomian ytimessä.
- Paahda kokonaisia sieniä ja valkosipulinkynsiä kattilassa pari minuuttia.
- Lisää vesi ja kiehauta.
- Keitä miedolla lämmöllä n. tunti.
- Siivilöi sienet ja valkosipulit pois liemestä ja keitä lientä kasaan kunnes sitä on jäljellä n puolet.
- Lisää suola ja soijakastike.
- Kaada valmis sieniliemi puhtaaseen astiaan (esim, lasipurkki, jossa tiivis kansi). Sieniliemi säilyy kylmässä noin kuukauden ja voit käyttää sitä esim. risotossa, kastikkeissa tai keitoissa.