Asiaa suomalaisesta rukiista


Mämmi, kotikalja, saaristolaisleipä, mitä herkkuja kotimaisesta rukiista saakaan aikaan?

Rukiin terveysvaikutukset

Ruista ranteeseen, kuuluu vanha sananlasku. Ruis onkin oikea terveystuote, monella tapaa. Ennen kaikkea se on todella hyvä kuidunlähde, sillä täysjyvärukiin kuitupitoisuus on noin 16%, ja ruisleseen jopa 39%. Rukiissa on paljon vitamiineja ja kivennäisaineita kuten B-vitamiineja, magnesiumia, kaliumia, rautaa, sinkkiä ja mangaania.  Rukiilla on erittäin hyvä vaikutus ruokailun jälkeiseen verensokeri- ja insuliinitasapainoon. Verensokeri pysyy pitkään korkealla täysjyvärukiin nauttimisen jälkeen, eikä nopeaa verensokerin romahdusta pääse tapahtumaan. Näin olo säilyy virkeämpänä pidempään kuin esimerkiksi valkoisen vehnäleivän nauttimisen jälkeen.  Rukiin kuiduilla on hyvä vaikutus suolistoon ja sen toimintaan. Ja kun suolisto voi hyvin, ihminen voi hyvin.

Rikkakasvista tärkeäksi viljelykasviksi

Ensimmäinen arkeologinen löytö rukiin jyvästä on löydetty Syyriasta 11 000 vuoden takaa. Ensimmäiset löydöt viljelytoiminnasta juontavat Turkkiin n. 6600 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Välimeren alueella ruista ei arvostettu vaan se oli ehkä vain hätäravintoa. Ruis onkin kehittynyt viljelykasviksi ohra- ja vehnäpeltojen rikkakasvista. Kun vehnän viljely on siirtynyt Euroopassa pohjoisemmaksi viileimmille ja vähäravinteisimmille alueille, on ruis vähitellen runsastunut ja sitä on ryhdytty viljelemään omana viljalajinaan. Näin myös arvostus leipäviljana on noussut.  Suomessa ensimmäiset rukiin viljelyn arkeologiset löydöt ovat tehty Varsinais-Suomen Paimiosta. Rukiin viljely Suomessa on alkanut 500-luvulla ennen ajanlaskumme alkua.

Laihian Mallas mallastuotteiden valmistajana

Laihian Maltaalle kotimainen ruis on tärkeä raaka-aine. Maltaiden valmistus Laihialla aloitettiin jo vuonna 1910 ja tehdas on Suomen vanhimpia mallastehtaita. Laihian Mallas Oy:n muita viljatuotteita ovat perinteinen talkkuna ja talkkunapohjaiset Makukaurat.

Laihian Mallas ostaa ruista sopimusviljelijöiltään. Viljelijäsopimuksessa määritetään rukiin kriteerit ja se millaista ruista tehdas tarvitsee tuotteisiinsa. ”Sopimuksien avulla halutaan ylläpitää laatua. Näin tiedämme mistä raaka-aineemme tulee ja tunnemme koko ketjun maanviljelystä aina lopputuotteeseen asti”, kertoo Laihian Maltaan tuotekehityspäällikkö Henrietta Gullman. ”Suurin osa rukiistamme tulee pohjanmaalta 100 km säteeltä tehtaastamme, teemme tilatarkastuksia ja varmistamme näin viljelyn laadukkuuden”, selvittää Henrietta. Laihian Mallas on maailmankin mittakaavassa merkittävä ruismallastuotteiden valmistaja ja yritys on erityisosaaja erilaisten mallastuotteiden valmistuksessa. ”Ruis on elävä raaka-aine, jonka ominaisuudet vaihtelevat satokaudesta ja kasvuolosuhteista toiseen, joten on osattava reagoida raaka-aineen ominaisuuksien muutoksiin, mallastus on taitolaji”, toteaa Henrietta. Laihian Mallas valmistaa rukiista mallastettuja rouheita, jauheita sekä uutteita, joita myydään sellaisenaan sekä jatkojalosteina kuten Tuoppi saaristolaisleipäjauhoseos sekä Tuoppi kotikalja -tuotteet. ”Ja ei pidä unohtaa yhtä tärkeää tuotetta, jolle ruismallas antaa sielun, se on tietysti Kymppi -mämmi”, runoilee Henrietta.

Henriettan käyttövinkit

Tuotekehityspäällikkö Henrietta Gullman on työskennellyt rukiin parissa jo yli 23 vuoden ajan. Hän onkin oikea rukiin ekspertti. ”Ruis on ollut kiehtova materiaali sen terveellisten ominaisuuksien vuoksi, mutta myös makuprofiilinsa ansiosta”, kertoo Henrietta. ”Rukiissa on valtavan rikas makumaailma, jota voi hyödyntää myös makeassa leivonnassa. ”Lisään usein maltaita moneen leivonnaiseen. Tiikerikakun raidat teen maltailla, raparperi-, tai marjapiirakan pohjaan voi lisätä maltaita makua antamaan, myös mutakakussa korvaan osan kaakaojauheesta maltailla. Homejuustomuffinsseja tai voileipäkakun pohjan voi tehdä valmiista saaristolaisleipäjauhoseoksesta”, luettelee Henrietta. ”Luonto on valtavan viisas ja nykypäivänä kun kaupan hyllyt ovat täynnä kaikenlaista keinotekoista, pyrimme vaalimaan perinteitä, jakamaan tietoa sekä valmistamaan perinteisiä ja luonnollisia tuotteita kuluttajalle”, kertoo Henrietta Laihian Maltaan filosofiasta.

 


Jaa resepti: