Tomaattinen kalakeitto yrttipestolla


Ranskalainen kalakeitto bouillabaisse on tomaattipohjainen voimakasarominen kalakeitto. Tarjoile bouillabaisse yrttipeston ja paahdetun leivän kera.

Tomaattinen kalakeitto yrttipestolla
4
1,5 h
2 rkl rypsiöljy
3 kpl valkosipulinkynttä
5 dl valkoviiniä
250 g sinisimpukoita
1 sipuli
0,5 dl tomaattipyrettä
pieni pala piparjuurta
1 litra kalalientä
500 g perunaa
4 kpl porkkanaa
1 fenkoli
1 tl suolaa
1 laakerinlehti
3 g sahramia
1 tl kokonaisia mustapippureita
400 g lohta
100 g katkarapuja
400 g siikaa
1 rkl Vihreäkeiju ruohosipulia
YRTTIPESTO
1/2 dl Vihreäkeiju ruohosipulia
1 dl Vihreäkeiju lehtipersiljaa
2 dl Vihreäkeiju mintunlehtiä
1/2 dl raastettua kovaa juustoa
2 rkl paahdettuja pinjansiemeniä
1/2 dl oliiviöljyä
1/2 valkosipulinkynsi

Kuumenna öljy kattilassa, lisää hienonnettu valkosipulinkynsi. Kuullota ja lisää joukkoon valkoviini. Kun seos kiehahtaa, lisää joukkoon hyvin pestyt sinisimpukat ja keitä, kunnes simpukat avautuvat. Heitä pois kaikki simpukat, jotka eivät auenneet. Nosta simpukat reikäkauhalla kulhoon odottamaan ja siirrä keitinliemi sivuun.

Kuullota kattilassa tilkassa oliiviöljyä loput hienonnetusta valkosipulista ja sipulisilppu. Lisää joukkoon tomaattipyree, raastettu piparjuuri ja sokeri. Lisää simpukoiden keittoliemi ja kalaliemi. Keitä lientä kasaan noin 15 minuuttia ja lisää perunat, kuutioitu porkkana ja fenkoli. Lisää lohikuutiot ja anna niiden kypsyä. Lisää lopuksi keiton joukkoon katkaravut. Nosta keittokattila sivuun. Paahda lopuksi siikafileepalat paistinpannulla suolapedillä kullanruskeiksi ja rapeiksi.

Valmista yrttipesto laittamalla yrtit varsineen sekoituskulhoon. Raasta joukkoon kova juusto. Paahda pinjansiemenet kuumalla pannulla kullan ruskeiksi. Lisää loput aineet joukkoon ja soseuta ainekset keskenään sauva- tai tehosekoittimella.

Kokoa annos laittamalla lientä lautasen pohjalle, lisää kasviksia, lohta, simpukoita, katkarapuja ja rapeita siikafileepaloja. Lisää yrttipestoa bouillabaissen pinnalle. Tarjoile bouillabaisse yrttipeston ja rapeaksi paahdetun leivän kera.