Nyhtölihakeitto


Nyhtölihakeiton liha kypsennetään kokonaisena ja revitään mureiksi paloiksi kypsennyksen jälkeen. Boquet garni maustaa nyhtölihakeiton maukkaan yrttisen liemen.

Nyhtölihakeitto
4
3 h
800 g naudan lapaa tai muuta keittolihaa
3 litraa vettä
1 kpl boquet garni
2 kpl sipulia
10 kpl kokonaista mustapippuria
1 rkl suolaa
2 kpl valkosipulinkynttä
2 kpl porkkanaa
1/2 kpl juuriselleriä
1 palsternakka
600 g perunaa
pieni pala purjoa
Vihreäkeiju timjamia
suolaa
mustapippuria myllystä
BOQUET GARNI
1/2 ruukku Vihreäkeiju timjamia
1/2 ruukku Vihreäkeiju salviaa
1/2 ruukku Vihreäkeiju rosmariinia
1/2 ruukku Vihreäkeiju lipstikkaa
5 cm pala purjoa
1 laakerinlehti
20 cm sidoslankaa

Laita liha kattilaan kylmään veteen. Kuumenna hiljalleen kiehuvaksi. Kerää pinnalle kertynyt vaahto pois reikäkauhalla. Lisää boquet garni, sipuli lohkoina, pippurit ja suola. Hauduta miedolla lämmöllä noin 2 tuntia, kunnes liha on kypsää ja mureaa. Nosta liha syrjään ja siivilöi liemi. Kuori ja pilko pieneksi kuutioksi porkkanat, selleri, palsternakka ja perunat. Keitä juureksia lihaliemessä noin 10 minuuttia ja lisää perunakuutiot. Revi juuresten kypsyessä liha reiluiksi paloiksi ja mausta lihapalat suolalla ja pippurilla. Lisää ne keiton joukkoon ja viimeistele nyhtölihakeitto siivutetulla purjolla ja tuoreella timjamilla.