Mallasleipäset


Ihanan mehevät ja makeat mallasleipäset valmistuvat kätevästi ilman vaivaamista.

Mallasleipäset
8
2 h
2,5-3 dl kiehuvaa vettä
2 dl Tuoppi kaljamallasta
3 dl piimää
25 g hiivaa
1-2 tl suolaa
1 dl siirappia
½ dl öljyä tai juoksevaa margariinia
4 dl ruisjauhoja
4-5 dl vehnäjauhoja

Kaada kiehuva vesi kaljamaltaiden päälle ja anna seistä astiassa noin puoli tuntia. Jos olet tehnyt kotikaljaa, voit korvata tämän vaiheen lisämällä taikinaan 4 dl mallasmäskiä.

Lämmitä piimä haaleaksi ja murenna hiiva siihen. Sekoita joukkoon valutettu mallasmäski (kotikaljasta) TAI liotetut kaljamaltaat, suola, siirappi, öljy ja ruisjauhot. Lisää vehnäjauhoja niin paljon, että saat mukavan notkean taikinan. Alusta taikina tasaiseksi. Jauhojen määrään vaikuttaa mäskin kosteus. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa n. 40 min.

Nosta kohonneesta taikinasta nokareita pellille, leivinpaperin päälle. Taputtele palat jauhotetuin käsin ohuiksi, pyöreiksi leipäsiksi. Anna leipien kohota n. 15 min ja paista niitä 225 asteen lämmössä noin 15 minuuttia.